1. yle.fi
  2. Uutiset

Afganistanissa tassunsa menettänyt räjähdekoira palkittiin ansiomitalilla Lontoossa

12-vuotiaan Lucca-koiran palkitsi brittiläinen eläinsuojelujärjestö PDSA. Sen vuonna 1943 perustetun ansiomitalin on saanut tähän mennessä 67 sotilaallisissa konflikteissa ollutta eläintä, muun muassa 32 toisen maailmansodan kirjekyyhkyä.

Ulkomaat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lontoossa on palkittu ansiomitalilla koira, joka menetti tassunsa etsiessään räjähteitä Afganistanissa, kertovat brittiläiset tiedotusvälineet.

Mitalin myönsi 12-vuotiaalle saksanpaimenkoira Luccalle sairaiden ja haavoittuneiden eläinten puolesta toimiva PDSA-järjestö (siirryt toiseen palveluun). Brittijärjestön mukaan eläinten mitali vastaa Viktorian ristiä, Britannian korkeinta sotilasansiomitalia.

PDSA on myöntänyt mitalia vuodesta 1943 lähtien ja sen on saanut tähän mennessä 67 sotilaallisissa konflikteissa käytettyä eläintä. Lucca on 31. mitalin saanut koira. Se on myönnetty myös 32:lle toisessa maailmansodassa käytetylle kirjeekyyhkylle sekä kolmelle hevoselle ja yhdelle kissalle.

Lucca sai mitalinsa Wellingtonin kasarmilla järjestetyssä seremoniassa.

Kuusi vuotta aktiivipalvelua, satoja tehtäviä

Lucca ansiomitali kaulassa Lontoossa 5. huhtikuuta.
Lucca ansiomitali kaulassa Lontoossa 5. huhtikuuta.Rex Features / AOP

Yhdysvaltain merijalkaväki koulutti Luccan etsimään räjähteitä. Merijalkaväen sotilaiden mukaan se suojeli tuhansien liittouman sotilaiden henkeä.

Viimeisellä partiointimatkallaan Lucca löysi 13,6 kiloa räjähteitä ja oli etsimässä lisää, kun paikalla tapahtui räjähdys. Lucca menetti vasemman etutassunsa ja sai vakavia palovammoja rintaansa.

Nyt Lucca on eläkkeellä. Se asuu Kaliforniassa isäntänsä, vääpeli Chris Willinghanin kanssa, mutta tuli Lontooseen vierailulle mitaliseremonian ajaksi.

Kaikkiaan se osallistui yli 400 tehtävään Irakissa ja Afganistanissa kuuden vuoden aktiivipalveluksen aikana.

Lue seuraavaksi