1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kemikaaliyliherkkyys pakotti luopumaan rakkaista asioista – "Itkettää edes kertoa siitä"

Elina Seitzin elämä muuttui todenteolla viime syksynä. Voimakkaaksi puhjennut monikemikaaliyliherkkyys pakotti naisen sairaslomalle. Samalla rakkaat harrastukset ovat saaneet jäädä. Kaupungilla asioidessaan hän turvautuu tuijotuksia keräävään hengityssuojaimeen.

terveys
Suihkeita sisältävät aerosolipulllot eivät kuulu roskakoriin.
Anna Leppävuori / Yle

Kukaan ei ole tahallaan allerginen, muistuttaa parhaillaan menossa oleva Allergiaviikko. Allergiset leimautuvat usein hankaliksi ihmisiksi. Salolainen Elina Seitz on elävä esimerkki siitä, että ihminen ei kärsi allergiaoireista vapaaehtoisesti.

Tuijotus on välillä todella häiritsevää. Niin kuin olisin joku pankkiryöstäjä. Kerran apteekissa yksi rouva sanoi, että ai sinulla on tuollainen kuonokoppa.

Elina Seitz

– Olen herkistynyt homeille, kosteusvauriomikrobeille ja kemikaaleille. Sitä myötä tupakansavulle, hajuvesille ja partavesille. Olen herkistynyt monille ärsykkeille, joita normaalisti kestetään ilman oireita.

Seitz oli huhtikuun alussa asioimassa Tyksin T-sairaalan ihotautipoliklinikalla. Matka Salosta Turkuun oli täynnä ikäviä tilanteita monikemikaaliyliherkistyneelle naiselle. Esimerkiksi juna-asemalla ilmassa oli katupölyä, autojen pakokaasua sekä tupakansavua.

– Sairaalassa viereeni sattui potilas, jolla oli kotona ilmeisesti home- tai kosteusvaurio. Sain oireita, sillä haistan nämä todella herkästi.

Ihmiset tuijottavat hengityssuojainta

Kirpputorit, lastenvaatteiden kierrätystapahtumat, kuorolaulu ja teatteri. Nämä olivat aiemmin Elina Seitzille tärkeitä harrastuksia. Pelkkä ajatus metsässä liikkumisesta tai sienestämisestä tuo kyyneleen 38-vuotiaan salolaisen silmäkulmaan. Naisen elämä on muuttunut täysin. Rakkaat asiat ovat saaneet jäädä voimakkaan oireilun takia.

Tiedän vain sen, että oireeni ovat todellisia. Astma on hyväksytty sairaus, mutta tällainen tuoksu, hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys on kiistanalainen asia. Se rajoittaa elämääni kaikella tavalla, mutta se ei oikeuta mihinkään sosiaaliturvaan.

Elina Seitz

– Home- tai kosteusvauriotilassa ääni alkaa käheytyä, silmät ärtyä ja iho kutista. Myöhemmin lihakset särkevät ja tulee alilämpöä. Hajuvedet tai tupakka taas aiheuttavat sen, että tulee kuvottava olo ja henki ei kulje. Viime syksynä en päässyt edes metsään ja se itkettää, kun siitä edes kertoo.

Nykyään Seitz käy asioilla hengityssuojain kasvoillaan. Suojaimen läpi on kuitenkin raskas hengittää, joten hän yrittää ajoittain selvitä ilman apuvälinettä. Naista häiritsee myös se, että hengityssuojain kerää ihmisten katseita.

– Tuijotus on välillä todella häiritsevää. Niin kuin olisin joku pankkiryöstäjä. Kerran apteekissa yksi rouva sanoi, että ai sinulla on tuollainen kuonokoppa, Seitz sanoo.

Yliherkkyys ajoi sairaslomalle

Elina Seitz on Salon kaupungin palkkalistoilla lastensuojelun sosiaaliohjaajana. Töissä hän ei ole kuitenkaan voinut käydä viime syksystä lähtien, jolloin aiemmin diagnosoitu astma puhkesi voimakkaaksi monikemikaaliyliherkkyydeksi.

– Työpisteestäni löytyi homeita, sieniä, mikrobeja ja viemäribakteereja. Se työpiste sai jäädä, mutta jatkoin Salon kaupungintalolla, ja siellä olen vuosien ajan altistunut kemikaaleille. Diagnoosit löytyvät tuoksu- ja hajusteyliherkkyydestä, Seitz toteaa.

Seitz on tällä hetkellä sairaslomalla. Lääkärit ovat tehneet ristiriitaisia diagnooseja naisen oireista. Jotkut lääkärit uskovat kemikaaliyliherkkyyteen, toiset pitävät Seitzin mukaan asiaa lähinnä muoti-ilmiönä. Salolainen sanoo, että esimerkiksi Kela ei laske hänen tilaansa sairaudeksi.

– Tiedän vain sen, että oireeni ovat todellisia. Astma on hyväksytty sairaus, mutta tällainen tuoksu, hajuste- ja kemikaaliyliherkkyys on kiistanalainen asia. Se rajoittaa elämääni kaikella tavalla, mutta se ei oikeuta mihinkään sosiaaliturvaan, Seitz sanoo

Lue seuraavaksi