Satujen sekametelisoppa käsittelee vahvoja teemoja huumorin varjolla

Lappeenrannan kaupunginteatterissa saa perjantaina ensi-iltansa koko perheen komedia Iso paha susi. Näytelmässä yhdistyvät useat tunnetut sadut. Kirjailija Katja Krohnin vuonna 2001 kirjoittamaan näytelmään on tehty päivityksiä tähän päivään.

näytelmät
Isopahasusi Lappeenrannan kaupunginteatterissa
Pasi Tapanainen/Yle

– Tämä on hyvin ajatuksia herättävä, mutta samalla myös hirmu hauska, näytelmän ohjaaja Petri Jäärni luonnehtii Lappeenrannan kaupunginteatterissa perjantaina ensi-iltaan tulevaa näytelmää.

Tämä on hyvin ajatuksia herättävä, mutta samalla myös hirmu hauska.

Petri Jäärni

Iso paha susi käsittelee vakavia teemoja. Näitä ovat esimerkiksi koulukiusaaminen sekä nykyaikaisen vanhemmuuden haasteet.

Näytelmässä on yhteensä 19 eri roolihahmoa, joista kolme on susia.

– Tähän on sisäänkirjoitettu varmaan kaikki iso paha susi -tarinat eli on possuja, kilejä ja tietenkin klassinen Punahilkka. Tämä on satujen sekametelisoppa, Jäärni kertoo.

Näytelmään on kirjoitettu myös pikkuhukka Ruuperi, jonka kautta seurataan lapsen kasvua. Iso paha susi edustaa näytelmässä Ruuperin isähahmoa.

– Ruuperi on koululainen. Lähtötilanne on se, että äiti on hävinnyt jonnekin ja isä ja poika yrittävät selvitä. Aina on nälkä ja kun isä yrittää tuoda ruokaa, ruoat eivät ehkä vastaa totuttua tasoa. Sitten on koulu ja koulukiusaus, eikä Ruuperilla ole kovin paljon ystäviä, näytelmässä pikkusutta eli Ruuperia esittävä Nestori Hellgren avaa Ruuperin taustoja.

Ruuperilla on sammakko-käsinukke, joka on hänelle tärkeä.

– Käsinukke-sammakko on Ruuperille alter ego, jonka kautta hän keskustelee myös isän kanssa, kun itse ei uskalla sanoa, niin sammakko voi sanoa isälle tiettyjä asioita, Hellgren kertoo.

Näytelmä sopii sekä lapsille että aikuisille

Keskeisinä teemoina näytelmässä ovat identiteetti, kasvaminen, kasvattaminen ja koulukiusaaminen. Vakavista teemoista huolimatta kyseessä on humoristinen näytelmä.

– Näytelmä kertoo kaikista haasteista, joita voi tulla vastaan lapsilla ja nuorilla sekä myös kipeistä kasvattajan näkökulma-asioista, mutta todella hauskalla tavalla, Jäärni kertoo.

Iso paha susi saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä perjantaina 8. huhtikuuta. Näytökset jatkuvat toukokuun loppuun. Näytelmän suositusalaikäraja on 6 vuotta.