1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HUSLABin toimitusjohtaja vaikeni neulavirheestä – selvitysryhmää ei vielä ole

Virheen tehnyttä sairaanhoitajaa on haastateltu. Hän ei tällä hetkellä työskentele laboratorion palveluksessa. Selvitystyöryhmä pyrkii ryhmän puheenjohtajaksi nimetyn toimialajohtajan Hans Ramsayn mukaan aloittamaan toimintansa mahdollisimman pian. Ryhmän muita jäseniä ei ole vielä nimetty.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo ei halua kommentoida tarkemmin Kampin näytteenottopisteessä viime keskiviikkona tapahtunutta virhettä.

"Olen tänään keskustellut tämän työntekijän kanssa siitä, mitä näytteenotossa tapahtui. Olemme saaneet varsin selvän kuvan tapahtumien kulusta ja voimme tehdä sen perusteella korjauksia käytäntöihimme. Haastattelu myös vahvisti käsityksemme, että kyseessä oli erittäin poikkeuksellinen tapahtumasarja, jonkalaista ei ole HUSLABissa aiemmin tapahtunut. Asian jatkokäsittely siirtyy nyt HUSLABin ulkopuoliselle selvitysryhmälle", Aarnisalo kertoi maanantai-iltana lähetetyssä tiedotteessa.

Yle Uutiset tavoitti Aarnisalon puhelimitse, mutta hän ei halunnut avata mainitsemaansa ”varsin selvää kuvaa” tarkemmin.

– Tämä meidän kuva selvisi eilisen aikana jälleen lisää. Toki tämä selvitystyö vielä tässä jatkuu ja sitten kun se aikanaan saadaan päätökseen, niin sitten tämä selvitysryhmä tai muut tahot varmasti katsoo, että miten sitä viestitään.

– Tiedotteessa on ne asiat, jotka oli tässä vaiheessa tästä asiasta tiedotettavissa, Aarnisalo sanoi.

Tämän jälkeen hän kiitti haastattelusta ja sulki puhelimen vastaamatta seuraavaan kysymykseen.

Tiedotteen mukaan Kampin toimipisteessä virheen tehnyt ei tällä hetkellä työskentele HUSLABille. Hän oli koulutukseltaan sairaanhoitaja ja hänellä ei ollut vakituista työsopimusta HUSLABin kanssa. Tiedotteen mukaan hänet oli perehdytetty näytteenottoon.

HUSLAB kertoi tiedotteessa kilpailuttaneensa hankkimansa turvaneulat normaalin julkisen kilpailutuksen kautta.

MTV Uutisten haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) neulavalmistajan suomalaisedustajan mukaan neuloja ei voi käyttää väärin, mikäli valmistajan ohjeita on noudatettu.

Selvitysryhmän aikataulu ei ole vielä tiedossa

Tapausta tutkivan selvitysryhmän puheenjohtajaksi nimitetty Hyks:n toimialajohtaja Hans Ramsay kertoo, että häntä pyydettiin selvitysryhmän puheenjohtajaksi puhelimitse maanantaina.

– Minulla on tästä tapauksesta vielä hatarat tiedot. Tiedän vain sen, mitä olen median välityksellä saanut kuulla tai lukea.

Ramsay kertoo, että ei ole saanut asiasta vielä kirjallista toimeksiantoa eikä tehtävää ole varsinaisesti vielä määritelty. Myöskään selvitysryhmän muita jäseniä hän ei vielä tiedä.

– Johtava ylilääkäri määrää ryhmän muut jäsenet, Ramsay kertoo.

Selvitysryhmän aikataulu on vielä auki, mutta Ramsayn mukaan tutkimukset aloitetaan mahdollisimman pian. Hän toivoo ryhmälleen työrauhaa, mutta uskoo, että HUS tulee tiedottamaan selvitysryhmän aikataulullisista asioista myöhemmin.

Professori Ramsay sanoo, että hän ei ole keskustellut asiasta HUSLABin toimitusjohtajan kanssa.

Terveydenhuoltoalan valvontavirasto Valvira kertoo tekevänsä tarkastuskäynnin Huslabiin viimeviikkoisen neulasekaannuksen takia.