Eduskunta yksimielinen Panama-papereista: Hallituksen suitsittava veronkiertoa

Eduskunta kehui täysistunnossa yksimielisesti niin kutsuttujen Panama-paperien julkituloa ja vaati tiukennuksia sekä kansainväliseen verosuunnitteluun että veronkiertoon. Sipilän hallitukselta vaaditaan nyt aikeiden lisäksi myös selkeitä toimia veronkierron estämiseksi.

politiikka
Uutisvideot: Kansanedustajat puivat Panama-papereita
Uutisvideot: Kansanedustajat puivat Panama-papereita

Eduskunnan esityslistan mukaan keskustelunaiheena oli pääministeri Juha Sipilän uusi sidonnaisuusilmoitus. Pääministeri poistui kuitenkin istuntosalista ensi minuuttien jälkeen ja samoin tekivät muut ministerit. Hallitus poistui jatkamaan kehysriihtään pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan.

Koska pääministeri ei ollut vastaamassa sidonnaisuuksistaan keskustelu kääntyi nopeasti eilen ja toissailtana julkitulleisiin niin kutsuttuihin Panama-papereihin.

Eduskunta oli harvinaisen yksimielinen vaatiessaan tiukempia pykäliä sekä kotimaisen että kansainvälisen veronkierron ja verosuunnittelun suitsimiseksi.

Keskustelun aloittanut Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki lähetti tiukkasanaisen viestin Kesärannan kehysneuvottelijoille.

– Minun viestini on kehysriiheen ja ministereille: nyt on aika tarttua aivan uudella otteella tähän veronkiertoon.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan Sipilän hallitus ei ole erityisemmin ponnistellut taistelussa laitonta veronkiertoa vastaan.

– Tähän mennessä hallitus on EU:ssa itse asiassa jarruttanut joitakin verovälttelyn puuttumisen keinoja ja esittänyt mahdolliseksi tätä hallintarekisteriä suomalaisille ulkomailla eli rekordi ei ole kauhean hyvä eli nyt suunnan on muututtava saman tien, Niinistö vaati.

Oppositiosta myös SDP:n kansanedustajat jatkoivat Niinistön lailla hallituksen arvopaperikeskusasetuksen arvostelua. Kansanedustaja Timo Harakan mukaan nyt eduskunnan käsittelyssä oleva hallituksen esitys avaa suomalaisille sijoittajille mahdollisuuden hankkia suomalaisyritysten osakkeita ulkomailla, merkata ne ulkomaiseen hallintarekisteriin ja näin hävittää omistus suomalaisviranomaisten ulottumattomiin.

– Avoimuutta on lisättävä eikä vähennettävä, joten vetoan hallitukseen: älkää tehkö Suomesta Panamaa!

Myös hallituspuolueet arvostelivat

Nykytilannetta arvostelivat myös hallituspuolueiden kansanedustajat.

– Nyt on korkea aika meidän omalla kansallisella tasolla ryhtyä käymään läpi meidän verolainsäädäntöä, ryhtyä käymään läpi ylipäätään varojen siirtelyyn liittyvää lainsäädäntöä ja etsiä sieltä kaikki ne pienet porsaanreiät mitä siellä on ja mitä kautta pääsee rahaa virtaamaan koko ajan veroparatiiseihin, vaati perussuomalaisten Maria Tolppanen.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz puolestaan piti selvänä puutteena sitä, että meillä laitonta veronkiertoa penkoo vain 12 virkamiestä.

– Ruotsissa on 200 ja Suomessa 12 henkilöä työskentelemässä näissä merkeissä niin kyllä mielestäni on tarpeen harkita eikö Suomessa olisi tarkoituksenmukaista ja itse asiassa kannattavaa lisätä näiden työntekijöiden määrää, Zyskowicz esitti.

Keskustelussa 60 kansanedustajaa pyysi puheenvuoroa. Keskusteluun ei osallistunut yhtään ministeriä.