1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Panama-papereista ei löytynyt suomalaisia kärkipoliitikkoja

Ylen MOT:n ja Spotlightin toimitukset ovat tähän mennessä löytäneet vuodetuista Panama-asiakirjoista 300 veroparatiisien suojaa hyödyntänyttä tahoa, joilla on Suomen kansalaisuus tai osoite Suomessa. Poliitikkoja tai keskeisiä virkamiehiä listalta ei löytynyt. Listalla on muun muassa yrittäjiä, asianajotoimistoja ja urheilijoita.

Kansainvälinen toimittajajärjestö ICIJ on julkaissut tietoja yli 200 000 veroparatiisissa toimivasta yrityksestä. Tiedot ovat peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Torstaina veroparatiiseista keskusteltiin eduskunnassa järjestetyssä tilaisuudessa. Kuva: Rex Features / AOP

Historiallinen tietovuoto veroparatiisijärjestelyä hyödyntäneistä tahoista ympäri maailmaa yltää Suomeenkin. Ylen MOT:n ja Spotlightin toimitukset ovat löytäneet jo noin 300 suomalaista tahoa, jotka ovat Suomen kansalaisia tai joilla on ainakin osoite Suomessa.

Muutama päivä sitten vuodettiin julki tietoja veroparatiisimaihin perustetuista yhtiöistä ja niiden omistajista ympäri maailmaa. Ylen MOT:n toimittaja on ollut ainoana suomalaisena mukana satojen toimittajien yhteisprojektissa, jossa on läpikäyty huomattavan laajaa tietovuotoaineistoa.

Tähän mennessä läpikäydyssä materiaalissa ei ole löytynyt suomalaisia poliitikkoja kuten ministereitä tai kansanedustajia tai keskeisiä virkamiehiä. Heidät on kartoitettu systemaattisilla tietohauilla valtavasta tietoaineistosta.

Listalla yrittäjiä, kirjanpitäjiä ja urheilijoita

MOT:n saamasta aineistosta paljastuneiden suomalaisten joukossa on runsaasti pienyrittäjiä, asianajotoimistoja, pankkien toimihenkilöitä, sijoittajia, kiinteistöomistajia, kirjanpitäjiä ja urheilijoita. Pienyrittäjät toimivat tai ovat toimineet muun muassa IT-alalla, rakennusalalla, konepajateollisuudessa, koneiden ja laitteiden kaupassa tai esimerkiksi musiikkibisneksessä.

Näillä suomalaisilla on ollut yhtiöitä, tilejä tai muita kontakteja, tai he ovat toimineet välikäsinä panamalaiseen lakitoimistoon Mossack Fonsecaan 1990-luvun alusta alkaen aina viime vuoteen saakka. Mossack Fonseca on maailman suurimpia veroparatiisipalveluja tarjoavia yhtiöitä.

Panama-papereiksi nimetyn aineiston läpikäyntiä jatketaan edelleen. MOT aikoo vielä lähiaikoina kertoa esimerkiksi sellaisista yrityksistä ja yksityishenkilöistä, jotka ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä tai huomattavassa taloudellisessa asemassa.

Yhtiön perustaminen veroparatiisiin ei ole laitonta. Laitonta toiminta on, jos henkilö ei ilmoita siitä saatuja tuloja kotimaansa verottajalle tai käyttää yhtiötä rikolliseen toimintaan kuten rahanpesuun.

Selvitys jatkuu

Aineisto on valtavan laaja: sen noin 11,5 miljoonaa asiakirjaa sisältävät tietoja sadoista tuhansista yrityksistä ja henkilöistä. Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai nämä dokumentit vuosi sitten haltuunsa.

Aiemmin tietovuodosta on paljastunut, että veroparatiisien tarjoamaa suojaa ovat hyödyntäneet useat tunnetut poliitikot maailmalla. Listalla on ainakin 140 poliitikkoa yli 50 maasta. Joukossa on useita merkittäviä valtion päämiehiä, liikemiehiä ja tunnettuja urheilijoita.

Vuodetusta aineistosta selviävistä asioista voi lukea lisää myös MOT-ohjelman sivuilta sekä Spotlight-ohjelman sivuilta.