1. yle.fi
  2. Uutiset

"Miljardi on aika paljon rahaa" – uusi teollisuus olisi Kemille piristysruiske

Yleisötilaisuus kiinalaisyhtiö Kaidin suunnittelemasta biodieseljalostamosta keräsi salin täyteen tiistai-iltana Kemissä. Yleisön kysymyksiin biodieseljalostamosta oli vastaamassa Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen ja Kemin kaupungin puolesta kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Kotimaan uutiset
Kaidi Finlandin yleisötilaisuus Kemissä keväällä 2016.
Minna Aula / Yle

– Kemiläiset eivät petä kun on tärkeästä asiasta kysymys. Kaksi ja puolisataa hillomunkkia varattiin ja pahoittelut jos joku jäi ilman, Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen totesi tilaisuuden avaussanoissaan.

Tiistai-iltana Kemin kulttuurikeskuksessa keskusteltiin kiinalaisyhtiö Kaidin Kemiin suunnittelemasta biodieseljalostamosta. Suunniteltu miljardi-investointi sai kemiläiset liikkeelle ja auditorion penkit täyttyivät. Yleisötilaisuuteen kokoontui 250 ihmistä.

Biodieseljalostamo koskeviin kysymyksiin olivat vastaamassa Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen sekä Kemin puolesta kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

– Kemin kaupungin rooli on olla edellytysten luojana. Emme ole kantamassa liiketaloudellisia riskejä. Kaupungilla on tärkeä rooli sidosryhmien luomisessa myös, Nissinen sanoo.

Tulevatko kiinalaiset asentamaan tehtaan?

Kiinan Wuhanin pilottitehdas nostettiin esiin heti yleisötilaisuuden alussa. Kaidin koetehtaassa on testattu Kaidin suunnittelemaa tekniikka energiapuun hyödyntämisestä biodieseliksi. Kaidi Finlandin toimitusjohtaja vakuutti, että Kiinassa olevasta tehtaasta on saatu hyviä kokemuksia.

Biodieseljalostamon rakennusvaiheen vaikutuksen arvioidaan olevan 4000 henkilötyövuotta. Huoli työllisyysvaikutuksen säilymisestä Suomessa nostettiin esiin: Miten taataan se, että työllisyysvaikutus ei häivy Kiinaan? Millä taataan, että asennusaikana Kaidi ei tuo 4000 kiinalaista asentamaan tehdasta?

Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen.Minna Aula / Yle

– En halua peittää sitä, että Kaidi on yksityinen yritys, joka tekee hankintansa liiketaloudellisin perustein. Asennus vaatii kuitenkin eurooppalaisia standardeja, joita kiinalaiset eivät ole vielä omaksuneet, Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen arvioi.

Myös ympäristöasiat nousivat keskustelussa esille. Biodieselin valmistusprosessin yhteydessä syntyy lasituhkaa, rikkiä, happea, jalometalleja ja hiilidioksidia.

Mitä tekee Kemi?

Kemin kaupunginjohtajalta kysyttiin, kuinka kaupunki on varautunut Kaidin tuloon. Kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoi tilaisuudessa, että kaupunki tekee kaikkensa sen eteen, että Kemissä olisi hyvät edellytykset olla ja elää.

– Olemme käynnistäneet kaupungin sisäisen projektin ja muun muassa nettisivuja päivitetään kiinaksi, Nissinen sanoo.

Kemin eläköitynyt kaupunginjohtaja Ossi Repo kuunteli tilaisuutta mielenkiinnolla.

– Miljardi on aika paljon rahaa. Peukut pystyyn nyt vaan, kyllä me tämä hoidetaan kotiin kemiläisinä, kunhan vain tämä yritys ja kiinalaiset pysyvät mukana. Meillähän on valmiit systeemit lähteä tätä toteuttamaan. Uskon, että tässä hankkeessa ollaan vakavalla mielellä liikkeellä, Repo sanoo.

Lue seuraavaksi