1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kansan raivo pakotti pääministerin väistymään

Islannin pääministeri joutui siirtymään sivuun Panama-vuodon takia. Vanha hallituspohja koettaa jatkaa Piraattipuolueen pelossa

Islantilaiset vaativat pääministerinsä eroa 4. huhtikuuta. Kuva: Birgir Por Hardarson / EPA

Ennätysmäärä mielenosoittaja vaati pääministerin eroa Islannin parlamentin edessä maanantai-iltana. Eroa vaativat myös koko oppositio sekä hajanaiset oman puolueen ja hallituskumppanin edustajat.

Islannin pääministerin Sigmundur David Gunnlaugssonin valtaan tarraaminen alkoi vaikuttaa epätoivoiselta. Ensin hän kieltäytyi sinnikkäästi eroamasta.

Kun hallituskumppanin tuki alkoi näyttää epävarmalta, hän uhkasi koko hallituksen erottamisella, jos puolue vetää tukensa pois. Pian pääministeri kiirehtikin presidentin puheille esittämään hallituksensa eroa.

Presidentti kuitenkin kieltäytyi erottamasta hallitusta ja pani puolueet neuvottelemaan keskenään. Sigmundur joutui taipumaan.

Islannin pääministeri puhui maansa parlamentissä 4. huhtikuuta. Kuva: STR / EPA

Pääministeri vakuutteli, ettei hän ole tehnyt mitään väärää. Hän pahoitteli lähinnä sitä, että esiintyi tökerösti maailmalle levinneessä televisio-ohjelmassa. Siinä pääministeri lähtee pakoon tukalia verokeidaskysymyksiä.

Myöhemmin kuultiin selityksiä, joiden mukaan verokeidasyhtiössä ei ole kierretty veroja, ja että yhtiö ja omaisuus ovat vaimon.

Piraattipuolue olisi vaalivoittaja

Edistyspuolue ja itsenäisyyspuolue jatkavat nyt hallituksessa. Sigmundur pysyy edistyspuolueen puheenjohtajana ja esittää pääministeriksi puoluetoveria, kalastusministeri Sigurdur Ingi Johanssonia.

Puhdistusoperaatio näyttää pieneltä, vaikka kansan raivo kohdistuikin eniten juuri pääministeriin. Parlamentin edessä nähtiin vieläkin mielenosoittajia vaatimassa koko hallituksen eroa ja uusia vaaleja.

Uusia vaaleja eivät valtapuolueet kaipaa. Sillä kortilla Sigmundurkin koetti pelata. Ylivoimaisesti suurimpana puolueena gallupeissa komeilee Piraattipuolue 36 prosentin kannatuksella. Puolueelle kanavoituvat islantilaisten protestiäänet.

Hallituspuolueet eivät yhdessäkään yllä samaan kannatukseen. Piraattipuolueen valtaannousu olisi hyppy tuntemattomaan.

Kansa moittii hyvä veli -verkostoja

Islantilaisten tyytymättömyys kumpuaa finanssikriisin ajoilta, joka pani Islannin talouden polvilleen. Silloinkin kansaa kerääntyi sankoin joukoin kaduille ja hallitus kaatui.

Entisen kriisimaan talous kasvaa nyt hyvää vauhtia, mutta luottamus poliitikkoihin ei ole palannut. Kansalaiset ovat kyllästyneet sisäpiirien suhmurointiin, jossa kalastuslupiakin jaellaan hyvä veli-periaatteella.

Islantilainen kirjailija kysyi sunnuntaina, eikö maamme ole eettisesti ja poliittisesti tarpeeksi kehittynyt. Joillakin mielenosoittajilla oli nytkin banaaneja mukana viittaamassa banaanivaltioon.