1. yle.fi
  2. Uutiset

Reykjavikissa asuva suomalainen: Uusi pääministeriehdokas epäilyttää islantilaisia

Monien mielestä uusi pääministeritarjokas on samaa sarjaa kuin veroparatiisiyhteyksiensä vuoksi eroava Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, kertoo Sini Koskenseppä. Tiistai-illan mielenosoituksessa eroavalle pääministerille toivotettiin tervemenoa Tortolaan, maanantaina lensivät kalanpäät ja skyr-rahka.

Ulkomaat
Islantilaiset kokoontuivat osoittamaan mieltään Reykjavikissä.
Islantilaiset kokoontuivat osoittamaan mieltään Reykjavikissä. maanantaina.Birgir Por Hardarson / EPA

Islannissa paljastus pääministerin veroparatiisiyhteyksistä sai sydämistyneen kansan lähtemään kaduille tuhansittain, ja ensiksi selityksiä tarjonnut Sigmundur Davíð Gunnlaugsson joutui tiistaina eroamaan.

Vielä tämäkin kaikkien pankkisotkujen jälkeen, kuvaa Reykjavikissa opiskeleva freelance-toimittaja Sini Koskenseppä islantilaisten tuntoja.

Niin kutsutuista Panaman papereista on selvinnyt, että kahdella muullakin islantilaisella ministerillä on ollut omistuksia veroparatiiseissa. Valtiovarainministeri Bjarni Benediktsson ja sisäministeri Ólöf Nordal ovat kuitenkin päässeet vähemmällä pääministerin varjossa.

– Suurin osa raivosta on kohdistunut pääministeriin ja hänen yhtiöönsä, Koskenseppä sanoo.

"On monimutkaista pitää rahansa Islannissa"

Eroava pääministeri on esittänyt seuraajakseen puolueensa varapuheenjohtajaa, maatalous- ja kalastusministeri Sigurður Ingi Jóhannssonia. Koskensepän mukaan moni suhtautuu häneenkin epäillen.

– Hän puolusti eroavaa pääministeriä ja sanoi, että "on monimutkaista pitää rahansa Islannissa", Koskenseppä kertoo.

Niinpä uuden pääministeritarjokkaan koetaan olevan samaa sarjaa kuin Sigmundur.

Islantilaiset ovat Koskensepän mukaan olleet muutenkin kasvavassa määrin kriittisiä hallitustaan kohtaan. Vallassa ovat nyt samat puolueet kuin talouskriisin aikaan 2008, ja moni pelkää talouden ylikuumenevan taas.

Skyriä ja kalanpäitä

Maanantai-iltana islantilaisten suuttumus purkautui poikkeuksellisen suurena mielenosoituksena parlamenttitalon edessä. Koskensepän mukaan parlamenttitaloa paiskottiin niin skyr-rahkalla kuin kalanpäilläkin.

Järjestäjät ilmoittivat laskeneensa maanantaina yli 22 000 aukiolle tullutta ihmistä. Visir-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisi arvioi väkimääräksi 8 000 mutta myönsi, että joukon suuruutta oli hankala arvioida, ja ihmisiä saattoi hyvin olla jopa yli 15 000.

Joka tapauksessa paikan päällä haastatellut poliisit kertoivat, että he eivät olleet koskaan nähneet niin suurta protestijoukkoa Reykjavikin keskustassa. Toisin sanoen mielenosoitus arvioitiin isommaksi kuin talouskriisin aikaiset.

Monien mielenosoittajien kanssa puhunut Koskenseppä sanoo, että suurmielenosoitus pysyi yllättävänkin rauhallisena, mutta kaikenlaista rekvisiittaa oli tuotu mukana ja esimerkiksi patsaita väritettiin liiduin ja ihmisiä kiipeili rakennusten katoille.

– En näe, että Suomessa ihmiset lähtisivät heittelemään kalanpäitä yksittäisen poliitikon tekemisten takia, hän arvelee.

Tiistaina parlamenttitalon aukiolla pidettiin pienimuotoinen "toinen mielenosoituspäivä", jonne saapui joitakin satoja ihmisiä.

Koskenseppä kertoo, että eroavalle pääministerille toivotettiin kylteissä hyvää matkaa takaisin Tortolalle – Brittiläisille Neitsytsaarille, jonne hänen yhtiönsäkin oli rekisteröity.

Lue seuraavaksi