WhatsApp vahvistaa viestien yksityisyydensuojaa

Pikaviestipalvelun ilmoitus viestien salauksen tehostamisesta on seurausta Applen ja FBI:n välisestä tietoturvamurtokiistasta.

Ulkomaat
Puhelinsovellus WhatsApp.
Andrew Gomert / EPA

Pikaviestipalvelu WhatsAppin käyttäjät huomasivat tiistaina, että viestikenttään tuli ilmoitus viestien ja puheluiden suojasta. WhatsApp kertoikin tiukentavansa viestien salausta entistä enemmän. Yhtiö kehuu olevansa nyt edelläkävijä yksityisten viestien suojaamisesta.

– Ainoa taho, joka näkee viestisi, on henkilö tai ryhmä, jolle lähetät sen. Kukaan muu ei näe viestin sisältöä. Eivät kyberhyökkääjät, eivät hakkerit eivätkä painostavat viranomaiset, WhatsApp julistaa tiedotteessaan.

WhatsAppin salausasetus on reaktio näkyvästi esillä olleeseen tietoturvakiistaan, jota teknologiajätti Apple ja Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kävivät keskenään.

Tapaus liittyi vuoden 2015 San Bernardinossa tehdyn terrori-iskun tutkintaan. FBI etsi viestitietoja ja halusi murtaa iPhone 5C -puhelimen tietoturvan, jota Apple väitti murtovarmaksi. FBI vaati Applelta tietoturvan murtamista oikeudessa, mutta lopulta onnistui murtamaan salauksen itse ja luopui oikeusjutusta.

WhatsApp itsekin on käynyt viranomaisten kanssa samantapaisia kiistoja tietoturvan murtamisesta. Yhtiö sanoo, että viestien salaus on tärkeä työkalu pikaviestipalvelun käyttäjille.

– Kuulemme päivittäin tapauksista, joissa arkaluontoisia viestejä on varastettu tai niihin on tunkeuduttu. Jos mitään ei tehdä, digitaalinen viestintä muuttuu yhä haavoittuvammaksi. Salausjärjestelmämme suojaa näiltä haavoittuvuuksilta, WhatsApp vakuuttaa.