Pitkään haudotulle Raide-Jokerille luvassa valtion tuki

Hallitus lupasi eilisessä kehysriihessä rahaa pääkaupunkiseudun liikennehankkeille. Pitkään suunniteltu pikaraitiotie Raide-Jokeri voisi alkaa liikennöidä vuonna 2021.

Kotimaa
Raide-Jokerin linja Keilaniemestä Pitäjänmäen, Pakilan ja Viikin kautta Itäkeskukseen.
Raide-Jokerin linja Keilaniemestä Pitäjänmäen, Pakilan ja Viikin kautta Itäkeskukseen.Petteri Juuti / Yle

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunniteltu pikaraitiotie, joka lisää poikittaisen joukkoliikenteen luotettavuutta.

Se mahdollistaa uusien asuntojen rakentamisen raideyhteyden varteen. Suunnitteilla olevat asemakaavat ovat tuomassa Raide-Jokerin varrelle jo lähivuosina asuntoja yli 6 000 uudelle asukkaalle Helsingissä ja yli 4 000 Espoossa.

Hankesuunnitelmassa Raide-Jokerin rakentamiskustannuksiksi on arvioitu 275 miljoonaa euroa. Valtiolta on nyt luvassa 84 miljoonaa euroa, joka on noin kolmannes kustannuksista.

Kapasiteetti ja ympäristö puoltavat rakentamisen ohella

– Kapasiteetti on suurempi ja se on parempi ympäristön kannalta, liikenneministeri Anne Berner puolustaa pikaraitiotietä bussiin verrattuna. Hän myös uskoo siihen, että ihmiset uskaltavat aina rakentaa, kun maahan asennetaan raiteet.

Helsinki ja Espoo päättävät hankkeen etenemisestä tänä keväänä. Jos molemmat kaupungin päättävät jatkaa hankkeen valmistelua, aloitetaan yksityiskohtaisempien toteutussuunnitelmien laatiminen.

Tällä aikataululla Raide-Jokeri voisi HKL:n toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken mukaan alkaa liikennöidä vuonna 2021.

Hallitus lupasi tukea myös Turun ja Helsingin välisen nopean junayhteyden jatkosuunnittelu alkaa.

Yhteensä hallituksen panostukset liikennehankkeisiin ovat 700 miljoonaa euroa.