1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Voittoputki täyttyy ja pitenee

Pohjoinen, hyvin koulutettu Wisconsinin osavaltio äänesti poikkeuksellisen vilkkaasti ja kuten ennakoitiin: republikaanien voittoon äärikonservatiivi senaattori Ted Cruz Texasista ja demokraattien voittoon sosialisti Bernie Sanders, senaattori Vermontista.

Ulkomaat
Bernie Sanders puhui täydelle salille Wisconsinin Kenoshassa
Bernie Sanders puhui täydelle salille Wisconsinin KenoshassaTannen Mayry / EPA

Republikaaneissa liikemies Donald Trump johtaa yhä esivaalikilpaa, mutta hänen mahdollisuutensa saada riittävä määrä puoluekokousedustajia suoraan valintaan kaventui ratkaisevasti.

Cruz ja Ohion kuvernööri John Kasich pysyvät siis kilvassa loppuun saakka ja napsivat ehdokkaita pitkin kevättä.

Tämä merkitsee, että republikaanit valitsevat ehdokkaansa vasta heinäkuun puoluekokouksessa Clevelandissa. Sen lopputulosta ei voi tietää – vaalin ulkopuolinen ehdokaskin on täysin mahdollinen.

Liikemies Donald Trump hävisi Cruzille Wisconsinissa kaksinumeroisella luvulla. Trumpille mennyt viikko oli painajaismainen ja tappio itse aiheutettu.

Kun kampanjoinnissa aletaan olla totuuksien äärellä, tiukoissa asiakysymyksissä ja selkeissä ohjelmajulistuksissa, Trump kompuroi.

Amerikkalaismedian mukaan Trump romahti viime viikolla.

Trump puhui itsensä pussiin aborttikysymyksessä, vaati ensin rangaistuksia naisille, sitten lääkäreille, kannatti Japanille ja Etelä-Korealle oikeutta hankkia ydinaseita, vaikka nämä itse eivät ole koskaan tätä esittäneet, tölvi pahasti vastaehdokas Ted Cruzin vaimoa ja päätyi selittelemään sekavasti kampanjapäällikkönsä ja naistoimittajan epäselvää nujakointia.

Ja juuri Wisconsinin äänestyksen alla Trump selvitti, että presidenttinä hän estäisi meksikolaisten siirtotyöläisten yli 20 miljardin dollarin vuosittaiset rahansiirrot kotimaahansa, jos Meksiko ei maksa rajamuurista kerralla 5-10 miljardia dollaria.

Toisen kerran viikon sisällä presidentti Barack Obama lausui, että Trumpilla ei ole ymmärrystä ulkopolitiikasta eikä historiasta.

Trumpissa näkyy ensimäisen kerran taisteluväsymys, sanovat häntä seuraavat toimittajat.

Hänen kampanjansa on yhden miehen show, jossa ei ole puheenkirjoittajia, mutta Trumpin sanojen selittelijöitä ja lausuntojen korjaajia on liuta. Heillä on pitänyt kiirettä.

Demokraattien puolella Bernie Sanders on voittanut viime esivaaleista jo kuudet peräkkäin.

Hän on onnistunut keräämään koko tämän vuoden ajan enemmän yksityistä vaalirahaa kuin Hillary Clinton. Maaliskuussa Sanders kokosi 43 miljonaa dollaria – keskimääräinen lahjoitus on 27 dollaria.

Silti hän ei pysty estämään Hillary Clintonin valintaa puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Kaikki ehdokkaat keskittyvät nyt kahden kahden viikon päästä pidettäviin New Yorkin esivaaleihin. Osavaltion suurin kaupunki New York on Trumpin, Clintonin ja Sandersin koti.

Se on aivan oma lukunsa tässä erikoisessa vaalivuodessa.

Lue seuraavaksi