1. yle.fi
  2. Uutiset

Tunnin junan suunnittelu sai hallitukselta rahaa

Hallitus päätti kehysriihessään käynnistää Turun ja Helsingin välille kaavaillun uuden nopean junayhteyden jatkosuunnittelun. Ratayhteyden yleissuunnittelun on arvioitu kestävän kolme vuotta.

liikenne
Express-juna lähdössä asemalta
Kalle Mäkelä / Yle

Hallitus päätti tiistaina kehysriihessään käynnistää Tunnin junan eli uuden nopean junayhteyden jatkosuunnittelun Helsingin ja Turun välille.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell kiittelee hallituksen päätöstä. Hänen mielestään niin kutsuttu tunnin juna tukee Turun kaupunkiseudun kärkihankkeita ja vahvistaa menestyksen elementtejä Varsinais-Suomessa.

Turusta Salon, Lohjan ja Espoon kautta Helsinkiin kulkevan uuden ratayhteyden yleissuunnittelun on arvioitu kestävän kolme vuotta. Suunnittelukustannuksiksi on arvioitu noin 40 miljoonaa euroa. Puolet kustannuksista on mahdollista saada EU:n TEN-T-osarahoituksena, sillä Turun ja Helsingin välinen yhteys kuuluu Euroopan TEN-T-ydinverkkokäytävään, joka yhdistää Euroopan suuria kaupunkeja.

– Tunnin juna edesauttaa Tukholmasta halki Etelä-Suomen aina Pietariin asti kulkevan Pohjoisen kasvuvyöhykkeen toiminnallisuutta ja kehitysmahdollisuuksia. Rakennamme kasvuvyöhykettä kumppaniemme kanssa erillisenä prosessina, mutta nopeiden yhteyksien luominen tukee ilman muuta tavoitetta markkinoiden ja yritysten toimintaedellytysten parantamisesta, Aleksi Randell sanoo.

Päätöksellä positiivinen vaikutus elinkeinoelämään

Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtaja Kari Häkämies uskoo, että Tunnin juna vahvistaisi Etelä-Suomen laajaa talous- ja työssäkäyntialuetta, jonka kehittyminen on Suomen menestyksen kannalta tärkeää.

– Jo päätöksellä ja tiedolla siitä, että uusi yhteys aikanaan tulee, on merkittävä positiivinen vaikutus elinkeinoelämälle ja alueen ihmisille, Häkämies sanoo.

Myös keskustan kansanedustaja Annika Saarikko on tyytyväinen hallituksen päätökseen. Saarikon mukaan Tunnin juna -hanke luo taloudellista kasvua. Lisäksi Tunnin junalla on myös TEN-T:n myötä kansainvälinen ulottuvuus.

Lue seuraavaksi