1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi

Valtatie 4 Kemin ja Oulun välillä uusitaan pikapuoleen

Ruuhkaiselle tieosuudelle Kemin moottoritien ja Iin välille rakennetaan ohituskaistoja. Varsinkin raskaalle liikenteelle ongelmia aiheuttava Iin kohta ratkaistaan rakentamalla Iin ohikulkutie. Lapin osalta työt aloitetaan aikaisintaan vuoden sisällä.

Kemi-Oulu -välin ainoa ohituskaista on toistaiseksi Simossa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Hallitus ilmoitti tiistaina, että valtatie 4:ää Kemin ja Oulun välillä uusitaan lähivuosina 155 miljoonalla eurolla. Valtionosuus on 125 miljoonaa euroa, ja loput ovat kuntien rahoitusta.

Sanomalehti Kalevan mukaan ministeriö kaavailee, että Kemistä moottoritien jatkoksi rakennetaan Iihin saakka ulottuva ohituskaistatie.

Pääosa rahoista kohdistuu moottoritien Haukiputaan ja Kempeleen väliselle osalle eli Oulun kohdalle. Tarkoituksena on vähentää Oulun seudun ruuhkia.

Valtioneuvoston mukaan rakentaminen voidaan aloittaa välittömästi.

Lapin ELY-keskuksen liikennejohtaja Jaakko Ylinampa on tyytyväinen valtatie 4:n Oulun ja Kemin välin kunnostuksen rahoitukseen.

– Hieno juttu, että turvallisuusriski ja liikenteen pullonkaula saadaan pois, Ylinampa sanoo.

Ylinampa vahvistaa, että rahoitus koskee koko tieosuutta.  Hänen mukaansa valtatie 4:n Lapin puoleiset työt voidaan aloittaa aikaisintaan vuoden sisällä.

Valtatie 4 on Pohjois-Suomen merkittävin liikenneyhteys ja osa kansainvälistä TEN-T-ydinverkkoa. Hankkeella myös parannetaan elinkeinoelämän kuljetusten toimintavarmuutta.

Lisäksi hallitus käynnistää myös tiehankkeet valtatie 5 Mikkeli-Juva ja valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie. Muonio–Kilpisjärvi -välin kunnostusta ei hallituksen tiehankkeissa mainita.

Raideliikenteen puolella valtio myöntää avustusta Raide-Jokerin ja Tampereen raitiotien rakentamiseen. Helsingin ja Turun välisen nopean ratayhteyden suunnittelua jatketaan. Ratahanke Luumäki–Imatra käynnistetään.

Päivitetty 6.4.2016 kello 8.40: Lisätty Lapin ELY-keskuksen liikennejohtajan kommentit. Kello 9.50  lisätty tieto, että rahoitus koskee koko tieosuutta.

6.4.2016 klo 11.47 Muutettu: Iin ohitustie ei toteudu, kuten ensiksi väitettiin.