Amerikkalaisyritys kehitti älypuhelimeksi naamioidun pistoolin – The Guardian: senaattori vaatii tutkintaa

Demokraattisenaattori haluaa, että Yhdysvaltain alkoholi-, tupakka- ja tuliasevirasto ottaa kantaa aseen laillisuuteen. Hän pelkää, että ase helpottaa rikollisten ja terroristien toimintaa.

tekniikka
Ideal Concealin matkapuhelimelta näyttävä ase
Ideal Concealin matkapuhelimelta näyttävä aseidealconceal.com

Yhdysvalloissa asefirma Ideal Conceal (siirryt toiseen palveluun) on kehittänyt älypuhelimen näköisen .380 kaliiberin taskupistoolin, jossa on taitettava kahva. 395 dollarin hintaisen aseen on määrä tulla markkinoille vuoden 2016 puolivälissä.

Britannialaisen The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan newyorkilainen demokraattipuolueen senaattori Chuck Schumer vaatii Yhdysvaltain alkoholi-, tupakka- ja tuliasevirastoa ATF:ää ja oikeusministeriötä tutkimaan aseen laillisuuden.

– Mitä seuraavaksi, ase joka näyttää suklaapatukalta?, Schumer sanoi tiedotustilaisuudessaan maanantaina.

Kaksipiippuinen ase on varustettu taitettavalla kahvalla. Kun kahva on käännetty sisään, niin pistooli näyttää älypuhelimelta.

Ideal Concealin sivuilla lukee, että "nykyaikana piilotetun pistoolin kantamisesta on tullut välttämätöntä. Älypuhelimia on joka paikassa, joten uusi pistoolisi sulautuu helposti tämän päivän ympäristöön".

Helppo piilotettavuus arveluttaa senaattoria

Senaattori Schumer on huolestunut, että tällainen helposti piilotettava ase voi helpottaa rikollisten ja terroristien toimintaa.

Lisäksi aseen pelkkä olemassaolo voi hämätä poliiseja tiukoissa tilanteissa. Jo nyt poliisit ovat aseenkäyttötilanteen jälkeen väittäneet luulleensa epäillyn puhelinta aseeksi.

Schumerin mukaan kätkettävät aseet, jotka näyttävät esimerkiksi lompakoilta, kyniltä ja veitsiltä, ovat tyypillisesti laittomia.

The Guardianin mukaan vuonna 1934 säädetty Yhdysvaltain kansallinen tuliaseita koskeva laki ei kiellä naamioituja aseita, mutta ne täytyy rekisteröidä. Niitä myös verotetaan tavallisia aseita raskaammin. Lisäksi ATF:n täytyy hyväksyä niiden valmistaminen.

ATF vaitonainen aseesta

Ideal Conceal ja ATF eivät vastanneet The Guardianille, onko älypuhelimen näköiselle pistoolille myönnetty hyväksyntä. ATF:n tiedottaja sanoi, että virastolla ei ole kommentoitavaa aseen suhteen.

Naamioidun aseen kuten älypuhelimen näköisen pistoolin luvaton hallussapito on Yhdysvalloissa törkeä rikos.

Schumer sanoi tiedotteessaan, että älypuhelimen näköinen ase voi olla laiton niiden lakien perusteella, joiden mukaan aseiden täytyy näkyä esimerkiksi lentokentän läpivalaisulaitteissa.

Ideal Concealin toimitusjohtaja Kirk Kjellberg kertoi Fox Businessille (siirryt toiseen palveluun), että aseessa on metallisia osia, joten metallinpaljastin havaitsee sen.

Kjellbergin mukaan yhtiö työskentelee Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusministeriön kanssa, jotta viranomaiset oppisivat havaitsemaan aseen matkustajien matkatavaroista.