Hyppää sisältöön

Oletko hankkimassa aurinkolaseja? – Lue optikon vinkit

Optikko Antti Kähönen kehottaa pitämään mielessä aurinkolasien käyttötarkoituksen ja muistuttaa suojaamaan myös lapsen silmät UV-säteiltä.

Aurinkolaseja pöydällä
Kevät etenee ja aurinkolaseille alkaa taas pitkästä aikaa olla käyttöä. Mitä pitää tietää kun itselleen valitsee sopivia aurinkolaseja? Vieraana optikko Antti Kähönen.

Optikko Antti Kähönen muistuttaa, että aurinkolaseja kannattaa käyttää UV-suodatuksen vuoksi, vaikkei häikäistyminen olisikaan välttämättä ongelma. Hänen mukaansa UV-suodatus löytyy tavallisesti myös huokeimmista markettilaseista.

– Jotta niitä olisi luvallista myydä, niissä on oltava CE-merkinnät eli tietyt suodatusominaisuudet. Yleensä niissä on merkintä myös siitä, että se on UV400 tai UV100%, jotka tarkoittavat samaa asiaa eli niissä on 400 nanometriin asti UV-säteilyn suodatus, hän kertoi Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Kähönen, joka on myös optometrian opettaja, suosittelee aurinkolasien käyttöä myös lapsilla juuri UV-säteilyn suodatuksen vuoksi.

– Lapset ovat kirjaimellisesti kirkassilmäisiä ja heillä UV-säteet menevät silmän sisään jopa paremmin kuin aikuisilla, joten aurinkolaseilla on syytä suojata. Myös esimerkiksi sopiva päähine ulkosalla ollessa auttaa siihen, lippalakki tai lierihattu.

Käyttötarkoitus ja polarisaatio huomioon

Kähönen kehottaa aurinkolasien ostajaa pitämään mielessä lasien käyttötarkoituksen ja mahdollisen polarisoivan ominaisuuden. Polarisaatio-ominaisuudella lasit suodattavat myös vaakapinnoilta tulevia heijastuksia.

– Normaalissa käyttötarkoituksessa se suodattaa vaakapinnoilta tulevia heijastuksia eli silloin se sopii esimerkiksi vesilläoloon, kalastukseen ja autolla ajoon. Esimerkiksi märältä pinnalta tulevat heijastukset suodattuvat silloin paremmin pois kuin ainoastaan värillä olevalla.

Mikäli tarvitsee aurinkolasit vahvuuksilla, pätevät samat lainalaisuudet kuin silmälaseja hankittaessa.

– Jos edellisestä tarkastuksesta on kulunut aikaa ja on syytä olettaa, että näkö on muuttunut, niin miksipä ei sitten kävisi tarkastuksessa, Kähönen sanoo.

Nuuka voi hankkia silmälasien päälle myös aurinkolasilinssit, mutta niiden käytön kanssa kannattaa olla huolellinen, jotta silmälaseihin ei tule naarmuja.

– Nyt on tullut uudempana myös silmälasien päälle laitettavia erillisiä aurinkolaseja.