Oppositio ryöpyttää kehysriihen päätöksiä: ”Sipilä ja Soini menevät Korson terveysasemalle viemään odotushuoneesta viimeiset pennoset”

Oppositio kritisoi aamu-tv:ssä eilisiä leikkauspäätöksiä, mutta investoinnit infrahankkeisiin keräävät kehuja.

Aino-Kaisa Pekonen Antti Lindtman ja Outi Alanko-Kahiluoto
Hallitus julkisti ensimmäisen kehysriihensä tulokset eilen. Mitä mieltä oppositio on siitä? Vieraina eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Lindtman SDP:stä, Outi Alanko-Kahiluoto Vihreistä ja Aino-Kaisa Pekonen Vasemmistoliitosta.

Oppositiolta ei heru juurikaan kiitosta hallituksen kehysriihen lopputulokselle. Aamu-tv:n haastattelussa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman pitää kehysriihen suurimpana ongelmana sitä, että ratkaisujen joukosta ei löydy toimia, joilla puututtaisiin työttömyyteen. Lindtmanin mukaan hallitus on käytännössä luovuttanut oman työllisyystavoitteensa kanssa.

– Jo kehysriiheen tultaessa oltiin jäljessä työllisyystavoitteesta. Jos nyt oltaisiin hallituksen toivomassa vauhdissa, niin nyt olisi 30 000 työpaikkaa enemmän kuin hallituksen aloittaessa. Sen sijaan työpaikkoja on vähemmän, Lindtman sanoo.

Hallitus tavoittelee Suomeen 110 000 uutta työpaikkaa ja 72 prosentin työllisyysastetta, kun tällä hetkellä työllisyysaste on 68 prosenttia.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto on samaa mieltä siitä, että työpaikkojen syntyminen näyttää epävarmalta.

– Eilen julkistettujen päätösten pohjalta en usko pätkääkään, että syntyisi näitä työpaikkoja, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Alanko-Kahiluodon mukaan hallitus pahentaa taantumaa tekemällä liian nopeita leikkauksia liian nopeassa tahdissa, mikä heikentää kansalaisten ostovoimaa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen huomauttaa, että hallitus antaa paljon painoarvoa kilpailukykysopimukselle, jonka lopputulosta ei vielä tiedetä. 

– Samaan aikaan säästöt lisäävät työttömyyttä. Esimerkiksi jos hoitajamitoitusta höllennetään, niin tarvitaan entistä vähemmän hoitajia vanhustenhuollossa. 

Kuntasäästöt hiertävät

Kunnat eivät ole säästäneet hallituksen toivomalla tavalla. Opposition edustajat ovat huolestuneita hallituksen aikeista lisätä kuntasäästöjä esimerkiksi sote-palveluiden asiakasmaksujen alarajaa korottamalla. Vantaalainen Lindtman käyttää esimerkkinä omaa kotikaupunkiaan, jossa sote-maksujen korotukset peruttiin.

– Nyt Sipilä ja Soini menevät Korson terveysasemalle, ja väkisin ottavat odotushuoneesta viimeiset pennoset tilanteessa, jossa ihmisiltä jo muutenkin leikataan. 

Alanko-Kahiluoto kyseenalaistaa hallituksen kunnille tarjoamat säästökeinot ja toivoo parempaa vaikutusarviointia. Varhaiskasvatuksessa kunnat ovat voineet korottaa päivähoitomaksuja, rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta tai kasvattaa ryhmäkokoja. Varhaiskasvatuksen säästöt ovat esimerkiksi Helsingissä jääneet tekemättä. 

– Muutokset aiheuttaisivat niin paljon sosiaalisia ongelmia ja lisäbyrokratiaa, että Helsingissä ei ole haluttu mennä siihen, Alanko-Kahiluoto sanoo. 

Ryöpytyksen ohella opposition edustajat näkevät eilisissä päätöksissä myös jotain hyvää. Liikenteen investointihankkeet nähdään myös oppositiopuolueissa myönteisessä valossa.