Hyppää sisältöön

San Francisco hyväksyi täysin palkallisen vanhempainvapaan

Kyseessä on toistaiseksi harvinainen etu Yhdysvalloissa. Viime aikoina palkallinen vanhempainvapaa on kuitenkin noussut yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa esivaalikampanjoissa.

San Fransiscon Piilaakson teknologiayritykset ovat alkaneet tarjota työntekijöilleen parempia vanhempainvapaita. Kuvassa näkyy mm. Intelin päätoimisto. Kuva: Hans Blossey / AOP

Yhdysvalloissa San Franciscon lääninvaltuusto hyväksyi tiistaina yksimielisesti lakiesityksen, joka takaa kaikille tuoreille äideille ja isille kuuden viikon vapaan täydellä palkalla.

Samalla San Franciscosta tuli maan ensimmäinen paikka, jossa tällainen järjestelmä otetaan käyttöön. Maksuvelvoite koskee yrityksiä, joissa on vähintään 20 työntekijää. Uusi sääntö tulee asteittain voimaan tammikuusta 2017 alkaen.

Aiemmin vastaavasta edusta ovat päässeet nauttimaan vain jotkin valtion työntekijät sekä yksityisellä puolella erityisesti teknologiayritysten palkolliset.

– Suuri enemmistö tämän maan työntekijöistä saa vain vähän tai ei lainkaan palkallista vanhempainvapaata. Asian täytyy muuttua, sanoi lakiesitystä ajanut lääninvaltuuston jäsen Scott Wiener.

Valtuusto äänestää asiasta muodollisesti uudestaan ensi viikolla. Sitten kaupunginjohtaja Ed Leen pitää vielä hyväksyä aloite. Lee on jo ilmoittanut allekirjoittavansa tekstin mielellään.

Monet pienyrittäjät vastustavat lakialoitetta. Heidän mukaansa kyseessä on uusi lisäys listaan kaupungin työnantajille määräämistä pakollisista velvoitteista, joita ovat esimerkiksi palkalliset sairauslomapäivät ja terveysvakuutukset.

Kiinnostus palkallista vapaata kohtaan lisääntyy

Palkallinen vanhempainvapaa on saanut viime aikoina huomiota Yhdysvalloissa. Asiaa on käsitelty muun muassa presidentinvaalien esivaalikampanjoissa.

Piilaaksossa teknologiayritykset ovat myös alkaneet tarjota työntekijöilleen parempia vanhempainvapaaseen liittyviä etuja.

Esimerkiksi Twitter ilmoitti tiistaina, että se alkaa tarjota lapsia saaville työntekijöilleen jopa 20 viikon vanhempainvapaan täydellä palkalla.

Yhdysvallat on ainoa suuri teollisuusmaa, jossa työnantajia ei velvoiteta tarjoamaan työntekijöilleen maksettua vanhempainvapaata.

Liittovaltion lakien mukaan uudet vanhemmat ovat oikeutettuja 12 viikon palkattomaan vanhempainvapaaseen. Lisäksi joissakin osavaltioissa työnantajat on velvoitettu maksamaan osittaista palkkaa vapaan ajalta.

.
.