SVT: Nordea myönsi miljardien kruunujen hämärän lainan kazakstanilaiselle oligarkille

Laina paljastui Panaman paperit -tietovuodon myötä. Lainajärjestelyssä rahat kierrätettiin veroparatiisiin rekisteröityjen niin sanottujen pöytälaatikkoyritysten kautta Kazakstanin itsevaltaisen johtajan lähipiiriin kuuluvalle oligarkille.

Ulkomaat
Nordean logo seinässä
AOP

Finanssikonserni Nordea on lainannut kiistanalaisen järjestelyn avulla miljardeja kruunuja kazakstanilaiselle oligarkille valtavan toimistokompleksin rakentamiseksi Moskovaan, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Paljastus liittyy Panaman papereiksi kutsuttuun maailman suurimpaan tietovuotoon. Vuodossa paljastui, että Nordea on muun muassa auttanut asiakkaitaan välttämään veroja Ruotsissa veroparatiisien avulla.

Nordea lainasi useita miljardeja kruunuja eli satoja miljoonia euroja Capital Partners -nimiselle yritykselle rakennusurakkaa varten. Yrityksen edustaja Gareth Jones kertoi SVT:lle, että he saivat Nordealta kaksi lainaa.

Jones ei suostunut kertomaan, maksettiinko lainat veroparatiisissa sijaitsevan niin sanotun pöytälaatikkoyrityksen tilille.

Rahoja kierrätettiin veroparatiisin kautta

SVT:n mukaan Panaman papereista selviää, että lainaa ei maksettu suoraan Venäjälle vaan se kierrätettiin kolmen veroparatiisissa sijaitsevan yrityksen kautta.

Näiden kolmen yrityksen omistajat vaihtuivat säännöllisesti, joten niiden omistusrakenne oli erittäin hankala selvittää.

Yhden SVT:n haltuunsa saaman salaisen asiakirjan mukaan Nordean lainaan liittyvien pöytälaatikkofirmojen omistajaksi paljastui kazakstanilainen oligarkki Serzjan Zjumasjev, jolla on läheiset suhteet Kazakstanin itsevaltaiseen johtajaan Nursultan Nazarbajeviin.

SVT:n mukaan asiaan liittyviä liiketoimia hierottiin vielä vuonna 2015.

Nordea vaitonainen lainakuviosta

Nordean lehdistöpäällikkö Magnus Nelin ilmoitti SVT:lle, että yhtiö vastaa asiaan liittyviin kysymyksiin vain sähköpostin välityksellä.

Lyhyessä viestissään Nordea sanoi, että yhtiö ei kommentoi yksittäisten asiakkaidensa asioita. Nordea myös kertoi, että joskus tällaiset yritysjärjestelyt ovat heidän mielestään ok, ja Venäjällä on yleistä käyttää pöytälaatikkoyrityksiä.

Ruotsalaisen kuluttajajärjestö Sveriges Konsumentenin pankkiasiantuntija Jakob Königin mukaan Nordean laina kazakstanilaiselle oligarkille soittaa hälytyskelloja sekä järjestelyn että lopullisen lainanottajan kannalta.

SVT ei tavoittanut Serzjan Zjumasjeviä kommentoimaan asiaa.