Käräyttävätkö Panaman paperit myös Strauss-Kahnin? IMF:n entisen johtajan yhtiö auttoi luomaan rahastoja veroparatiisiin

Dominique Strauss-Kahnin ja hänen edesmenneen yhtiökumppaninsa luxemburgilaisen sijoitusyhtiön tytäryhtiö auttoi luomaan kymmeniä yhtiöitä veroparatiiseihin.

Ulkomaat
Dominique Strauss-Kahn kesäkuussa 2013.
Dominique Strauss-Kahn kesäkuussa 2013.Ian Langsdon / EPA

Dominique Strauss-Kahn, kansainvälisen valuttarahaston (IMF) entinen johtaja ja Ranskan entinen valtiovarainministeri, saa pitkästä aikaa palstatilaa rahaan liittyen.

Panaman paperit paljastavat, että Strauss-Kahnin ja hänen edesmenneen yhtiökumppaninsa Thierry Leynen luxemburgilainen sijoitusrahastoyhtiö auttoi useita asiakkaita avaamaan yhtiöitä veroparatiiseihin (siirryt toiseen palveluun), ranskalaislehti Le Monde kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Kohut ja syyttävät otsikot ovat ovat tuttuja Dominique Strauss-Kahnille, mutta viime vuosina ne ovat liittyneet lähinnä seksiin. Strauss-Kahnia on syytetty niin ahdistelusta, parituksesta kuin raiskauksestakin, mutta syytteet eivät ole vieneet miestä telkien taa.

Tälläkään kertaa Strauss-Kahn ei pääse esiin mairittelevassa valossa.

Kiemurainen yhtiökuvio

Strauss-Kahn otti Leynen perustaman, nyt jo haudatun sijoitusyhtiön Leyne, Strauss-Kahn & Partnersin (LSK) ohjat loppuvuodesta 2013. Hän johti yhtiötä vuoden verran.

Asiakkaiden joukossa on muun muassa rikkaita ranskalaisia sekä pitkälti Aasian markkinoilla toimiva, merkittävä pariisilainen suunnitteluyhtymä. Kaikkiaan Strauss-Kahnin ja Leynen LSK:n tytäryhtiö Assya Asset Management Luxembourg (AAML) auttoi luomaan veroparatiiseihin, kuten Britannian Neitsytsaarille ja Panamaan, 31 yhtiötä.

Kuvio ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen.

AAML:n kytkökset toimintaan veroparatiiseissa linkittyvät alunperin aikaan, jolloin yhtiö oli nimeltään MZ Finance. Tämä yhtiö, jolla on eri perustajat, linkittyy panamalaiseen lakitoimistoon vuodesta 2007 alkaen. Välissä on useampi käänne, mutta toiminta kuitenkin jatkui ainakin siihen saakka, kun Strauss-Kahn otti LSK:n johtoonsa.

Vaikka yhtiökuvio on monimutkainen, ei Le Monden mukaan ole epäilystäkään siitä, etteikö LSK:n tytäryhtiö AAML olisi suoraan osallistunut veronkiertoon.

Yhtiötä tutkittu jo aiemmin

LSK on ollut syytösten kohteena aiemminkin.

Kaksi yhtiön entistä osakkeenomistajaa syytti viime vuoden lopulla yhtiön johtoa, myös Strauss-Kahnia, sen taloudellisen tilanteen vääristelystä. Tuolloin Strauss-Kahnin asianajaja sanoi, ettei hänen päämiehellään ollut yhtiössä "operatiivista vastuuta".

Maaliskuussa Le Monde kertoi (siirryt toiseen palveluun) kolmen tuomarin jatkavan viime kesänä Pariisissa alkanutta esitutkintaa.

LSK hakeutui konkurssiin marraskuussa 2014, pian sen jälkeen kun Leyne oli tehnyt itsemurhan. Strauss-Kahn luopui yhtiön ohjaksista muutamaa päivää aiemmin.