Inhan Pytinki Ähtärissä suojelukohteeksi

Ähtärissä sijaitseva Inhan Pytinki suojellaan. Kartano ympäristöineen on osa historiallisesti arvokasta ruukkiyhteisöä Inhanjoen varrella. Suojelupäätökseen vaikuttivat erityisesti Pytingin sisätilat, jotka ovat lähes alkuperäisasussaan.

Inha (Ähtäri)

Ähtärissä sijaitseva Inhan Pytinki suojellaan. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on tehnyt suojelupäätöksen Museoviraston esityksestä rakennusperinnön suojelusta annetun lain pohjalta.

Inhan Pytingin kartano ympäristöineen muodostaa osan Inhan/Gustafsforsin ruukin kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaasta ruukkiyhteisöstä Inhan tehtailla Inhanjoen varrella. Suojelupäätös koskee sekä päärakennusta sisätiloineen että pihamiljöössä olevia rakennuksia.

– Museoviraston suojeluesitys tehtiin 2011, kun Fiskars Oyj alkoi myydä rakennusta. Siitä käynnistyi suojeluprosessi. Sillä on valtakunnallista merkitystä ja ennen kaikkea sisätilat, jotka ovat säilyneet alkuperäisessä asussa. 1920-luvulla on tehty keskuslämmitysta ja muuta, mutta muuten sisätilat ovat pääosin alkuperäisessä asussaan huonekaluja myöten, sanoo ylitarkastaja Juhani Hallasmaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Suojeluperusteluissa mainitaan, että Vaasan lääninarkkitehti Karl Viktor Reiniuksen patruuna August Nilsson Keirknerille vuonna 1898 suunnittelema uusrenessanssityylinen kartanorakennus on aikansa komeimpia ruukinkartanoita ja hyvin poikkeuksellinen esimerkki 1800-luvun lopun kansainvälisen sisustustyylien soveltamisesta Suomessa.

Juhani Hallasmaan mukaan koko Inhan alue on merkitty valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi ympäristöksi. Rakennuskompleksi kuvastaa Suomen kansainvälistymisestä 1800-luvun vaihteessa ja mannermaisten vaikutteiden ja teknisten innovaatioiden tietoista hyödyntämistä myös kaupunkialueiden ulkopuolisissa kohteissa.

Omistajan kanssa yhteisymmärryksessä

Tällä hetkellä Inhan Pytinki on yksityisessä omistuksessa ja tulee Hallasmaan mukaan sadan vuoden tauon jälkeen jälleen asuinkäyttöön. Rakennuksen suojeluprosessi on viety läpi yhteisymmärryksessä Fiskars Oy Abp:n ja rakennuksen uuden omistajan kanssa.

– Omistajakin on täysin tietoinen rakennuksen arvosta ja miten sitä tulee käsitellä ja hoitaa. Siellä on esimerkiksi seinille tehtyjä maalauksia ja uniikkitaideteoksia, jotka liittyvät siihen rakennukseen, eikä niitä varmaan kukaan lähde muuttamaan, vaikkei olisi suojeltukaan. Sehän olisi vähän kuin piirtäisi Mona Lisalle viikset ja ajattelisi, että siitäpä tuli hieno.

Kartano on ollut Fiskars Oyj Abp:n omistuksessa vuodesta 1917 – 2015.