1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuusi kysymystä Panaman papereista – mitä on paljastunut tähän saakka?

Panaman papereiksi kutsuttu paljastusten vyyhti on tuonut sunnuntai-illasta alkaen julkisuuteen valtavasti tietoja veroparatiisimaihin perustetuista yhtiöistä ja niiden omistajista. Mutta mistä papereissa on kyse ja miksi maailman suurimmalla tietovuodolla on väliä?

Lakiasiaintoimisto Mossack Fonsecan rakennus Panama Cityssä. Kuva: Alejandro Bolivar / EPA

Tasan yhdeksältä sunnuntai-iltana Ylen sivuilla julkaistiin ensimmäinen maailman suurinta tietovuotoa käsittelevä juttu.

Ylen ensimmäisten paljastusten joukossa oli tieto siitä, että vuodettujen asiakirjojen mukaan finanssikonserni Nordea olisi perustanut asiakkailleen lukuisia veroparatiisiyhtiöitä. Sunnuntain jälkeen tietovuodon paljastuksista kertovia juttuja on ilmestynyt tiuhaan.

Yle kokosi vastaukset kuuteen tietovuotoon liittyvään kysymyksiin.

Mitkä ihmeen Panaman paperit?

Tietovuoto sai nimen Panaman paperit, sillä aineisto on peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta.

Noin 2,6 teratavun (noin 2 600 gigatavua) kokoinen tietovuoto, joka sisältää 11,5 miljoonaa asiakirjaa on historiallisen suuri. Vertailun vuoksi, Wikileaksin vuonna 2010 vuotamien diplomaattikirjeiden aineisto oli kooltaan 1,7 gigatavua.

Vuodettu aineisto kattaa ajanjakson vuodesta 1977 viime joulukuuhun. Aineistossa on tietoja yli 200 000 veroparatiisiyhtiöstä ja -säätiöstä.

Kuka on tietovuodon takana?

Vuodetut asiakirjat sai alun perin saksalaislehti Süddeutsche Zeitung. Lehti on jakanut aineiston kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n kanssa.

ICIJ:n mukaan tuntematon taho lähestyi Süddeutsche Zeitungin toimittajaa Bastian Obermayeria (siirryt toiseen palveluun) salatun verkkokeskustelun kautta vuoden 2014 lopulla.

Yhdysvaltalaisen Wired-verkkolehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Obermayer kysyi, kuinka suuresta määrästä tietoa häneen yhteyttä ottanut henkilö puhuu.

– Enemmän kuin olet ikinä nähnyt, lähde vastasi.

Yli sata tiedotusvälinettä, Suomesta Ylen ohjelmat MOT ja Spotlight, ovat tutkineet asiakirjoja kuukausien ajan.

Mikä Mossack Fonseca?

Panamalainen Mossack Fonseca on yksi maailman suurimpia veroparatiisipalveluja tarjoavista yhtiöistä. Se toimii yli neljässäkymmenessä maassa, muun muassa Sveitsissä ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla.

Tietovuoto koskee Mossack Fonsecasta vuodettuja asiakirjoja. Yhtiön mukaan se on joutunut hakkeroinnin kohteeksi ja tietovuodon takana on ulkopuolinen taho.

Lakitoimisto kiistää tehneensä mitään laitonta. Yhtiö julkaisi brittilehti Guardianin sivuilla vastineen heti sunnuntai-iltana (siirryt toiseen palveluun).

Miksi tietovuodolla on väliä?

Veroparatiiseihin siirretään rahaa esimerkiksi siksi, että halutaan kiertää veroja tai pestä rahaa. Veroparatiisien pankkisalaisuus on tiukka. Tietovuoto paljastaa asioita, joita on syystä tai toisesta haluttu salata.

Tietovuodolla on merkitystä siksi, että vuodettu aineisto on valtavan laaja.

Miljoonien asiakirjojen aineisto sisältää 4,8 miljoonaa sähköpostia ja lukuisia pankkitietoja, viranomaislausuntoja, tuomioita ja passikopioita. Asiakirjoissa on tietoa Panamassa, Bahamalla, Seychelleillä, Brittiläisillä Neitsytsaarilla ja Bermudassa rekisteröidyistä yhtiöistä.

Ylen taloustoimittajan Jyri Hännisen analyysi kertoo, miksi tietovuoto on veroparatiiseille niin haitallinen.

Keitä Panaman paperit paljastavat?

Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on ensimmäinen merkittävässä asemassa oleva poliitikko, joka joutui eroamaan Panaman paperien vuoksi. Sigmundur perusti vaimonsa kanssa veroparatiisiyhtiön Brittiläisille Neitsytsaarille.

Tietoa siitä, keitä vuodettu aineisto koskettaa tippuu vähitellen. Se tiedetään, että aineistossa on mukana 140 vallanpitäjää yli 50 maasta. Listan vallanpitäjistä 12 on valtion tai hallituksen entisiä tai nykyisiä päämiehiä.

Tietovuoto iskee Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja ranskalaisen äärioikeistopuolueen Kansallisen rintaman johtajan Marine Le Penin lähipiiriin.

Tähän saakka on kerrottu, että muun muassa Ukrainan presidentti Petro Porošenko ja Saudi-Arabian kuningas Salman ibn Abd al-Asis omistavat veroparatiisiyhtiön.

Myös esimerkiksi espanjalainen elokuvaohjaaja-käsikirjoittaja Pedro Almodóvar, kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n uusi puheenjohtaja Gianni Infantino ja kansainvälisen valuuttarahaston entinen johtaja Dominique Strauss-Kahn on vedetty mukaan Panama-paljastuksiin.

Tutkivien journalistien yhteenliittymän ICIJ:n sivuilta löytyy esitys (siirryt toiseen palveluun), joka näyttää tähän mennessä paljastettuja ihmisiä ja heidän kytköksiään veroparatiisiyhtiöihin.

Paljastavatko Panaman paperit suomalaisia?

Asiakirjoista ei ole löytynyt keskeisiä suomalaisia poliitikkoja tai virkamiehiä. Ylen MOT ja Spotlight ovat löytäneet Panaman papereista tähän mennessä 300 veroparatiisien suojaa hyödyntänyttä tahoa, joilla on joko Suomen kansalaisuus tai osoite Suomessa.

Näiden 300 joukossa on runsaasti pienyrittäjiä, asianajotoimistoja, pankkien toimihenkilöitä, sijoittajia, kiinteistöomistajia, kirjanpitäjiä ja urheilijoita.

Haluatko tietää lisää?

Ylen MOT-ohjelman verkkosivuilta löytyy muun muassa grafiikka vallanpitäjien salaisista yrityksistä, animaatio Mikon seikkailuista veroparatiisissa sekä juttu lakiyritys Mossack Fonsecasta.

Kaikki Ylen uutiset Panaman papereista voi lukea tämän linkin takaa.

Myös tutkivien journalistien yhteenliittymä ICIJ on avannut Panaman papereille oman (siirryt toiseen palveluun) verkkosivun.