Poliisi on etsinyt radikaaleja värvääjiä vastaanottokeskuksista Itä-Suomessa – toistaiseksi vain kylmiä jälkiä

Poliisi kertoo saaneensa Itä-Suomen vastaanottokeskuksista vinkkejä siitä, että turvapaikanhakijoita värvättäisiin mukaan äärijärjestöihin. Väitetystä värväämisestä ei ole kuitenkaan löytynyt todisteita.

Naapuripartio
Poliisiauton logo.
Olli Koski / Yle

Poliisi on selvittänyt Itä-Suomen vastaanottokeskuksissa tapahtuneita epäiltyjä ääriainesten värväämistilaisuuksia. Yhdessäkään tapauksessa poliisi ei ole kuitenkaan pystynyt toteamaan, että rekrytointia olisi tapahtunut.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan epäilyjä on ollut useita, mutta vähemmän kuin viisi. Hän sanoo poliisin saaneen tietoa oman tiedustelun kautta, mutta vihjeitä mahdollisesta radikalisoitumisesta on saatu myös vastaanottokeskuksen asukkailta itseltään.

– Tämäntyyppisiä tietoja on meidän korviin kantautunut. Niitä on tarkastettu, ja näyttöä ei ole tällä hetkellä siitä, että värväämistä olisi tapahtunut. Mitään esitutkintaa ei ole tällä hetkellä käynnissä.

Hän kuvaa, että poliisin tutkinnat ovat johtaneet pikemminkin "epämääräiseen lopputulokseen" kuin että vinkit olisivat osoittautuneet selkeästi vääriksi.

Poliisi varautuu myös siihen, että mikäli turvapaikanhakijat tai pakolaiset syrjäytyvät, uhka heidän joutumisestaan jengien kaltaisiin rikollisryhmiin kasvaa. Euroopassa jengiytymistä on Pohjolaisen mukaan jo tapahtunut, mutta juuri Itä-Suomessa vastaavasta kehityksestä ei ole saatu mitään konkreettista ilmentymää.

Poliisi tuomitsee Odin-katupartiot: Joensuulle kyseenalaista kunniaa

Sen sijaan maahanmuuttovastaisten joukossa väkivaltaisen ekstremismin kannatus on kasvussa ja havaittu, ylikomisario sanoo. Tästä näkyvin esimerkki ovat Soldiers of Odin -ryhmän katupartiot, joita on nähty Itä-Suomessakin.

Pohjolaisen mukaan Joensuu on tässä kehityksessä ”pisimmällä”, mutta toiminta on nostanut päätään myös Mikkelissä, Savonlinnassa ja Kuopiossa, jossa noin kymmenhenkinen tunnuksilla varustettu katupartio on kiertänyt koirineen muutamana viikonloppuna. Poliisi uskoo katupartioiden muuttuvan myös aktiivisemmaksi kevään edetessä.

– Nämä ovat selvästi, selvästi maahanmuuttovastaisia, rasistisia ja fasistisia järjestöjä, jotka ovat omiaan lisäämään turvattomuutta ja lisäämään vastakkainasettelua, hän painottaa puhuessaan Soldiers of Odinista ja Suomen Vastarintaliikkeestä.

Kokonaisuudessa Pohjolainen pitää äärioikeistoryhmien kannatusta Itä-Suomessa pienenä, mutta myöntää, että ne pystyvät ”erittäin aggressiivisesti levittämään omaa propagandaa” sosiaalisessa mediassa.

Pohjolainen arvioi laajamittaiseen maahantuloon liittyviä turvallisuusuhkia väkivaltaseminaarissa Kuopiossa keskiviikkona.