1. yle.fi
  2. Uutiset

Anna harakan räkättää ja lokin huutaa – kaikki linnut ovat pesimäkaudella rauhoitettuja

Kaikki linnut, myös tavallisesti rauhoittamattomat, nauttivat pesimärauhasta. Lintuja ei saa lain määräämällä pesimäkaudella häiritä, ei edes silloin, vaikka ne eivät pesisikään. Tämä asia on harvojen tiedossa.

luonto
Harakka
Mari Nupponen / Yle

Vaikka kaikki muuttolinnut eivät ole vielä saapuneet Suomeen, on osa linnuista aloittanut jo pesimäpuuhat. Etelä-Suomessa pesintä on joillakin lajeilla jo käynnissä ja myös pohjoisempana sitä varmasti jo suunnitellaan, kertoo BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

– Esimerkiksi Kainuussa ensimmäisiä lajeja on jo pesimässä. Käpylinnut ovat ensimmäisten pesijöiden joukossa. Ne aloittavat pesinnän talvella helmi-maaliskuussa, mutta toki suurin osa on vasta aloittelemassa. Lintujen lauluhan kertoo sen, että virittäydytään kovasti pesimäkauteen.

Södersvedin mukaan Suomessa lähes kaikki linnut ovat ympäri vuoden luonnonsuojelulailla rauhoitettuja. Ainoastaan kuusi lintulajia on Suomessa rauhoittamattomia, mutta nekin nauttivat pesintäaikana samaa suojaa kuin muut linnut, Södersved sanoo.

Varsinkin rauhoittamattomat lajit varmasti kokevat häiriöitä paikoitellen joka vuosi.

Jan Södersved

– Nämä lajit ovat harmaa- ja merilokki, kesykyyhky, räkättirastas, varis ja harakka. Pesimäaikana ne ovat ihan samalla tavalla rauhoitettuja kuinkaikki muutkin, eli niiden pesintää ei saa häiritä. Se on tarkoilla päivämäärillä eri puolille maata osoitettu, milloin pesimisaikainen rauhoitus on voimassa.

– Kainuun korkeudella harakka on rauhoitettu 10. huhtikuuta alkaen eli muutaman päivän päästä. Muut rauhoittamattomat lajit ovat rauhoitettuja vapusta alkaen heinäkuun loppuun saakka pesivät ne tai eivät. Ja vaikka ne pesisivät tämän ajan ulkopuolella, niin pesintöjä ei saa häiritä, Södersved lisää.

Törkeimmistä tapauksista ilmoitetaan herkästi

Vaikka pesintöjä häiritään tänä päivänä kaiken kaikkiaan aika vähän, niin pesimärauhaa ei välttämättä tunneta hirveän hyvin, arvioi BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

– Varsinkin rauhoittamattomat lajit varmasti kokevat häiriöitä paikoitellen joka vuosi.

Käpylinnut ovat ensimmäisten pesijöiden joukossa. Ne aloittavat pesinnän helmi–maaliskuussa, mutta toki suurin osa on vasta aloittelemassa.

Jan Södersved

Esimerkiksi Kainuun ELY-keskukseen tulee harvoin yhteydenottoja pesimärauhaan liittyen. Ilmoituksia tehdään yksi tai kaksi vuodessa. Silloin ELY-keskus voi käydä arvioimassa tilanteen ja tehdä tarvittaessa tutkintapyynnön poliisille.

– Jos tällaisen luonnonsuojelurikkomuksen havaitsee, niin siitä voi tehdä ilmoituksen kuka vain. Varmasti vähintään kaikkein törkeimmistä tapauksista aika herkästi myös ilmoitetaan, sanoo Jan Södersved BirdLife Suomesta.

Södersvedin mukaan törkeimmät tapaukset ovat koskeneet yhdyskuntalintuja eli esimerkiksi laajoja lokkituhoja.

– Silloin puhutaan rauhoittamattomien lajien lisäksi rauhoitetuista lajeista. Tapauksia ei tule jatkuvasti vastaan eli ne ovat varmasti vähenemässä, onneksi, Södersved toteaa.

Lue seuraavaksi