1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Ratsastuksenopettaja lensi hevosen selästä päälleen – vakuutusyhtiö pitää työkykyisenä

Ratsastuksenopettaja Saara Auvinen, 24, on tapaamassa Lysti-hevosta ratsastushallissa Espoossa. Nyt hän ei voi kuitenkaan ratsastaa eikä opettaa ratsastusta, koska hänellä on aivo- ja niskavamma.

Kuva: Sasha Silvala / Yle

Auvinen loukkasi päänsä ja niskansa, kun hevonen heitti hänet selästään elokuussa 2014.

– Hevonen säikähti ja pukitti eli nosti takapäänsä.  Olen lentänyt katapulttimaisesti kovalle hiekkakentälle ja lyönyt pääni pahasti, hän kertoo.

Nyt hän käy kiistaa vakuutusyhtiön kanssa työkyvyttömyyden korvaamisesta. Aivovammojen korvauskiistoja syntyy yleensä silloin, kun vammaa ei ole diagnosoitu alkuvaiheessa turman jälkeen. Se ei ole kuitenkaan syy Auvisen kiistaan.

Hänet tutkittiin pian onnettomuuden jälkeen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan aivovammapoliklinikalla. Diagnoosi oli keskivaikea diffuusi aivovamma. Vammojen haitta-asteeksi määritettiin 11. Se tarkoittaa vaikeaa toiminnanvajausta. 

– Nyt sitten on aivovamman jälkitila, jonka arvioinnit ovat vielä kesken.

Lähitapiola pitää Auvista työkykyisenä

Vakuutusyhtiö Lähitapiola on pitänyt Auvista kuitenkin viime marraskuusta lähtien työkykyisenä eikä ole maksanut hänelle enää korvauksia ansionmenetyksestä. Auvisella on yrittäjän täyskattava tapaturmavakuutus.

Ensin Lähitapiola katsoi, että Auvinen on saanut vain erittäin lievän aivovamman. Auvinen haki päätökseen muutosta tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnasta. Se katsoi, että hänellä on lievä aivovamma.

– Vakuutusyhtiö teki siitä johtopäätöksen, että olisin täysin työkykyinen ja että minulla ei olisi kuntoutuksen tarvetta.

Auvinen valitti uudestaan lautakuntaan. Se katsoo uudessa päätöksessään, että vakuutusyhtiön tulisi korvata Auviselle kuntoutus- ja tutkimuskulut sekä sairasloma.

Yhtenä perusteluna hylkääviin päätöksiiin Lähitapiola on esittänyt, että Auviselle ei olisi tehty yliopistotasoisia tutkimuksia.

Kuva: Sasha Silvala / Yle

– Hyksin aivovammapoli on lähettänyt kaksi kirjettä vakuutusyhtiölle, että minua on tutkittu niin kuin muitakin aivovamman saaneita potilaita, Auvinen kertoo.

Vakuutusyhtiö Lähitapiola ei ota kantaa yksittäisen tapaukseen. Vakuutusyhtiön ylilääkäri Ari Kaukiainen pohtii kysymystä yleisesti.

– Vakuutusyhtiö voi katsoa, että aivovamma on niin lievä, että sen kuntoutus ei edistä toipumista.

Ylilääkäri sanoo, että vakuutusmaailmassa puhutaan lievästä haitasta. Silloin työhön paluu on mahdollista ilman, että siitä on vahinkoa töihin palaavalle.

”En selviä arjesta ilman apua”

Saara Auvisen mielestä lievä haitta -perustelu ei päde hänen tapaukseensa. Se on ristiriidassa hänen arkensa kanssa ja hoitavien lääkärien diagnoosien kanssa.

– En selviä sairaslomalaisen arjesta ilman apua. Täytyisi olla huomattavasti paremmassa kunnossa, että pystyisin tekemään edes lyhyttä päivää.

Auviselle on tehty useita neuropsykologisia tutkimuksia onnettomuuden jälkeen. Niissä on tullut esiin muun muassa väsyvyys sekä tarkkaavaisuus- ja muistiongelmat.

– Yöunet ovat vähintään 14 tuntia ja siihen päiväunet päälle. Mitä olen syönyt tai mitä tein eilen, ei tule mieleen ilman, että katson jostain muistilapusta.

Kun Auvinen otti yrittäjän täyskattavan tapaturmavakuutuksen Lähitapiolasta, hän uskoi, ettei jäisi tyhjän päälle, vaikka sattuisi mitä. Vakuutuksen pitäisi korvata ansionmenetyksen, avustajan palkan, kaikki apuvälineet, lääkkeet ja kuntoutuksen.

– Tuntuu, että yhtiön kanssa tekemäni sopimus ei päde minun puolelleni, eli se mitä he ovat luvanneet, jos jotain sattuu.

Aiheesta lisää A-studiossa tänään TV1:ssä klo 21.