Asiantuntijoiden täystyrmäys riitti – hallitus jättää kaavavalitusoikeuden rajoittamisen sikseen

Aie karsia kuntalaisten yleistä kaavavalitusoikeutta jää toteutumatta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo, että asiantuntijan selvitys osoitti, että hankkeessa on kosolti ongelmia. Oikeusoppineet ovat aiemmin tyrmänneet hallituksen aikeen demokratiaa ja kuntalaisen oikeuksia vahingoittavana.

politiikka
Kimmo Tiilikainen.
Ympäristö- ja maatalousministeri Kimmo Tiilikainen.Jarno Kuusinen / AOP

Hallitusohjelmaan upotettu lause: ”Selvitetään siirtyminen kaavoitusasioissa kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen” jää uppeluksiin.

Asiantuntijoiden mukaan jopa demokratiaa uhkaava kirjaus olisi tarkoittanut sitä, että kaavavalitusoikeus ei olisi enää ollut jokaisen kuntalaisen oikeus kaavaratkaisujen laillisuuden tarkistamiseksi. Valittaa olisivat saaneet käytännössä vain asianomaiset – kaavapläntin omistajat ja rajanaapurit.

Yleisen kaavavalitusoikeuden rajoittamista ovat ajaneet voimakkaasti monet poliitikot ja päättäjät sekä muun muassa. rakennusteollisuus. On haluttu panna niin sanotut turhat valittajat ruotuun työpaikkojen tieltä.

Vaasan yliopiston julkisoikeuden professori Eija Mäkinen sanoi selvityksessään, että siirtyminen kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen ei poistaisi väitettyä ongelmaa eli hankkeiden venymistä. Professorin mukaan yleinen kaavavalitus on jopa ketterämpi kuin hallintovalitus.

Asiantuntijat ovat pitäneet myös lukuja kaavavalittajien suuresta määrästä pelkkänä puppuna.

"Selvitys on tehty ja lopputulos selvä"

Nyt ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kertoo, että hallitus on jättänyt hankkeen silleen.

– Tavoite tässä oli, että vireille pantavat hankkeet etenisivät ripeästi. Professori Mäkisen selvitys osoittaa, että hallitusohjelmaan kirjattu, selvitettäväksi haluttu hanke ei tilannetta parantaisi. Siinä on monia ongelmia. Ei sitä ole syytä viedä eteenpäin. Selvitys on tehty ja lopputulos on selvä.

Professori Eijä Mäkisen lisäksi kaavavalitusoikeuden muuttamisaikeita ehtivät suomia kovin sanoin myös muun muassa Korkeimman hallinto-oikeuden eläköitynyt presidentti Pekka Hallberg, KHO:n tuomari, hallintoneuvos Kari Kuusiniemi ja Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä.