Kankaanpäässä yllätyttiin halal-teurastamosta: "Miksi juuri tänne?"

Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anssi Joutsenlahti (ps.) on yllättynyt kuultuaan Yleltä, että Kankaanpäähän on suunnitteilla Suomen ensimmäinen halal-teurastamo. Joutsenlahti hämmästelee, että teurastamon puuhamiehet eivät ole olleet yhteydessä kaupunkiin.

Kotimaa
Anssi Joutsenlahti

Kankaanpäähän on suunnitteilla Suomen ensimmäinen halal-lihateurastamo. Suunnitelma tuli täysin yllätyksenä Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtajalle, eduskunnan entiselle varapuhemiehelle Anssi Joutsenlahdelle (ps.).

– Tämä on täysin yllättävää ja aiheuttaa hämmennystä. Miksi juuri Kankaanpäähän, jos koko Suomessa ei ole tällaista harjoitettu? Herättää empimistä ja kysymyksiä, onko se lakiemme mukaista toimintaa, Joutsenlahti sanoo.

"Suomen lakeja noudatettava"

Halal-liha on muslimien käyttämää lihaa. Teurastamon puuhamiesten mukaan heidän käyttämänsä halal-menetelmän ainoa ero suomalaiseen teurastustapaan on sen uskonnollinen rituaali.

Teurastaja on islaminuskoinen henkilö, joka lausuu rituaalisen lauseen ennen kuin suuntaa eläimen Mekkaan päin ja avaa eläimen kaulan.

Miksi juuri Kankaanpäähän, jos koko Suomessa ei ole tällaista harjoitettu?

Anssi Joutsenlahti (ps.)

Yksi teurastamon puuhamiehistä, helsinkiläinen Karrar al-Hello painottaa, että halal-teurastukset tehtäisiin Suomen lakien mukaan, tainnuttamalla eläimet ennen veren laskua. Yleensä halal-lihaan liittyy tapa teurastaa eläin ilman tainnuttamista.

– Jos se tosiaan täyttää nämä [lain] vaatimukset, niin ei kai sitä oikein voi vastustaakaan, mutta ei oikein lämpimästi edistääkään, Joutsenlahti sanoo.

Kaupunki kaipaa yhteydenottoa

Teurastamon tavoitteena on nylkeä 10 000 lammasta vuodessa. Tarpeen mukaan teurastetaan myös nautoja. Tavoitteena on lisätä lampaiden lihan kysyntää ja tuoda Suomeen työpaikkoja.

Olisi hyvä olla kaupunkiin yhteydessä ennen kuin mennään julkisuuteen.

Anssi Joutsenlahti (ps.)

– Lampaanlihalla on jo nyt enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Mistä löytyy teurastamolle lampaita? Kankaanpään kaupunginhallitusta johtava Anssi Joutsenlahti kyselee.

Joutsenlahti sanoo kankaanpääläisten haluavan tietää yrittäjien taustoista. Hän on hämmentynyt siitä, että elinkeinopolitiikkaa ja elintarvikevalvontaa hoitavalle kaupungille ei ole kerrottu suunnitelmista.

– Olisi hyvä olla kaupunkiin yhteydessä ennen kuin mennään julkisuuteen. Ei tunnu hyvältä, Joutsenlahti sanoo.