Hyppää sisältöön

EU-komissio esittää turvapaikkapolitiikan uudistamista: hienosäätöä tai systeemi uusiksi

Komission esittämässä vaihtoehdoissa turvapaikanhakijoita jaettaisiin EU:ssa pysyvällä jakomekanismilla tai nykyiseen Dublin-sopimukseen luotaisiin kriisimenetelmä taakan jakamiseksi etulinjan valtioista muihin EU-maihin.

Afganistanilaiset ja pakistanilaiset turvapaikanhakijat protestoivat Turkkiin tehtäviä karkotuksia vastaan Morian pakolaisleirissä Kreikassa. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

EU-komissio on esitellyt vaihtoehtoisia malleja turvapaikanhakijoiden jakamiseksi jäsenmaihin nykyistä tasaisemmin. Viime vuonna kärjistynyt pakolaiskriisi on pitkälti romuttanut EU:n turvapaikkapolitiikkaa määrittävän Dublin-sopimuksen toiminnan.

Komissio esittää joko Dublin-sopimukseen korjausmekanismia kriisitilanteita varten tai rajumpaa järjestelmämuutosta turvapaikanhakijoiden jakamiseen.

– Meidän on uudistettava turvapaikkajärjestelmämme. Nykyinen kriisi on osoittanut, että nykyinen järjestelmä ei toimi, maahanmuuttokomissari EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi komission tiedotustilaisuudessa.

– Erilaiset kansalliset lähestymistavat ovat lietsoneet turvapaikkashoppailua ja epävirallista siirtolaisuutta, kun taas nykyisessä kriisissä Dublinin säännöt ovat panneet liikaa vastuuta vain harvoille jäsenvaltioille, Timmermans sanoo tiedotekstissä (siirryt toiseen palveluun).

Kaksi mallia taakanjakoon

Ensimmäisessä vaihtoehdossa Dublin-sopimukseen perustuvaan järjestelmään lisätään mekanismi, jonka mukaan turvapaikanhakijoita voitaisiin siirtää maasta toiseen hätätilanteessa, kun yksittäisen maan ennalta määritelty hakijamäärä ylittyy.

Radikaalimpi vaihtoehto on, että nykyinen Dublin-järjestelmä korvattaisiin pysyvällä jakomekanismilla jäsenmaiden kesken.

Turvapaikanhakijat jaettaisiin EU-maiden kesken jakokaavan mukaan heti näiden haettua turvapaikkaa EU:n alueella. Jakokaava perustuisi jäsenvaltioiden kokoon, varallisuuteen ja vastaanottokykyyn.

Pitkällä aikavälillä komissio katsoo, että turvapaikkahakemusten käsittely voitaisiin siirtää jäsenvaltioilta EU:n turvapaikka-asioiden tukivirastolle EASO:lle.

– Pitkällä aikavälillä on muita optioita. Keskitetty eurooppalainen järjestelmä, jossa tehtäisiin eurooppalaisia päätöksiä turvapaikkahakemuksista. Poliittisesti ei ole realistista puhua tästä tänään, emmekä esitä sitä vaihtoehtona tänään, komission varapuheenjohtaja Timmermans sanoi.

Uudistetun Dublin-järjestelmän tueksi komissio lupaa muun muassa tehostaa Eurodac-järjestelmää eli turvapaikanhakijoiden sormenjälkien talteenottoa.

Odotettavissa kovaa vastatuulta

Kyseessä on vasta aloite keskustelun pohjaksi. Lopullisen esityksensä komissio esittelee toukokuussa. Muutokset vaativat jäsenmaiden ja EU-parlamentin hyväksynnän.

Molemmat mallit sisältävät ajatuksen kiintiöistä, joilla turvapaikanhakijoita jaettaisiin. Odotettavissa on, että esitykset kohtaavat kovaa vastustusta enemmistössä EU-jäsenmaista.

– Euroopan maahanmuuttopolitiikan uudistusehdotus perustuu jälleen pakollisten kiintiöiden asettamiselle. Olemme sanoneet sille toistuvasti EI, Tšekin sisäministeri Milan Chovanec kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) Twitter-tilillään.

EU:n turvapaikkapolitiikkaa määrittävä Dublinin sopimus on pyrkinyt siihen, että turvapaikkahakemusta käsitellään vain yhdessä maassa. Sopimus on mahdollistanut sen, että turvapaikanhakijat palautetaan siihen maahan, johon he ovat EU:hun saapuessaan ovat rekisteröityneet.

Taakanjakoa toivovat erityisesti turvapaikanhakijoiden porttina Eurooppaan toimivat maat Italia ja Kreikka sekä kohdemaa Saksa, jonne saapui viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa.

Yritykset keskittää eurooppalaista turvapaikkapolitikkaa todennäköisesti törmäävät monien jäsenmaiden vastarintaan. Erityisesti Itä-Euroopan maat ja Britannia ovat suhtautuneet kielteisesti ajatuksiin Dublin-sopimuksen muuttamisesta.

.
.