1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tässä puutarhamuodissa rikkaruohot ja tuholaiset toimivat apureina – permabloggaaja esittelee erikoiset niksinsä

Hidasta elämää -bloggaaja Ulla-Maija Takkusen pihalla vallitsee päällisin puolin jopa pienoinen kaaos. Perunoita kasvaa siellä täällä ja rikkaruohojen annetaan monin paikoin rehottaa. Permakulttuurissa katsotaankin pintaa syvemmälle. Pohjoisen puutarhoissa -videosarjassa vieraillaan tällä kertaa Ulla-Maijan permapihalla.

Pohjoisen puutarhoissa sarjan logo
Permapihallle ovat tuholaiset ja rikkaruohot tervetulleita

– Se on hirmu iso sana ja pitää sisällään niin paljon. Se ei ole pelkästään viljelysuuntaus, vaan enemmänkin elämänfilosofia, Ulla-Maija Takkunen selittää permakulttuuri-sanaa.

Hän on viljellyt permakulttuurinpihallaan parin vuoden ajan. Takkunen on nykyisin myös Hyötykasviyhdistyksen Oulun osaston puheenjohtaja.

– Olen ajatellut niin, että en kasvata ruokaa tai kukkia, vaan minun tehtäväni on palvella maata ja kaikkia tyyppejä siellä. Sillä on sitten välitön vaikutus kaikkiin kasveihin.

Rikkaruohoja lautaselle tai houkuttimeksi

Rikkaruohona tunnetun rikkanenätin Ulla-Maija Takkunen on valjastanut houkutuslinnuksi omille rucola-salaateilleen. Kirpat syövät puutarhassa nenätin lehtiä ja rucolat ovat saaneet olla rauhassa.

Katso Pohjoisen puutarhoissa -sarjan kolmannesta jaksosta lisää vinkkejä esimerkiksi mikrokasvihuoneesta tai mansikoita hamuavien rastaiden harhauttamisesta. Rikkaruohojen salaattibaarissa saa syödä niin paljon kuin huvittaa.

Kuusiosainen Pohjoisen puutarhoissa tapaa pihapersoonia

Pohjoisen puutarhoissa –sarjassa tavataan kevään aikana mainioita puutarhapersoonia ja jaetaan vinkkejä sekä ideoita vaikkapa omalla pihalla hyödynnettäväksi.

Sarjan aiemmissa jaksoissa on vierailtu Ylikiimingissä sijaitsevassa maalaisidyllissä ja tutustuttu kaupunkiviljelyyn.

Tulevissa jaksoissa on esillä esimerkiksi hedelmäpuiden kasvattaminen pohjoisessa. Uudet jaksot ilmestyvät Yle Areenaan sunnuntaisin ja jaksot löytyvät myös Yle Oulun nettisivuilta ja facebookista.