Ihmiset riehaantuivat roskien kierrätyksestä – tavaraa kannettu astioihin selkä vääränä

Noin kuukausi sitten Kymenlaaksossa avatut ekopisteet täyttyivät paikoin nopeasti. Keräyspisteille on viety esimerkiksi perinteisiä jäteastioita nopeammin tyhjennettäviä etulastaussäiliöitä.

Muovikasa täysien muovinkeräysastioiden vieressä Kuva: Juha Korhonen / Yle

Pahimmat ruuhkat ovat helpottaneet pakkausmateriaalien keräyspaikoilla. Valtakunnallinen Rinki Oy avasi uusia ekopisteitä Kymenlaaksossa noin kuukausi sitten. Osa pisteistä täyttyi nopeasti ja ihmiset jättivät roskia keräyssäiliöiden ulkopuolelle.

Esimerkiksi Jokelan muovipakkausten keräyspiste Kouvolassa olisi kaivannut maaliskuussa tyhjennystä tavanomaista useammin. Rinki Oy:n mukaan alkuun oli ruuhkia, kun ihmiset olivat varastoineet kierrätystavaraa kuullessaan ekopisteiden tulosta.

– Yksittäiset paikat ovat voineet täyttyä. Se on positiivista, että ihmiset ovat innostuneet. Materiaalin laatu on ollut myös hyvää, sanoo Rinki Oy:n aluepäällikkö Jari Koivunen.

Rinki Oy tyhjentää säiliöitä normaalisti kerran viikossa, mutta tarvittaessa kahdesti viikossa. Keräyspisteille on viety myös puristimia sekä etulastaussäiliöitä, jotka yhtiö voi tyhjentää perinteisiä jäteastioita nopeammin.

Kymenlaaksossa keräyspisteitä on tällä hetkellä Kotkassa kaksi ja Kouvolassa kuusi. Lisääkin on tulossa. Kotkaan on tarkoitus saada keräyspisteet Jumalniemeen, Sutelaan ja Karhuvuoreen. Kouvolaan pisteitä on tulossa vielä yhdeksän lisää, muun muassa Korialle, Pilkanmaalle, Elimäelle, Jaalaan ja Vuohijärvelle.

Ensisijaisesti keräyspisteitä on perustettu kauppojen tai liikenneasemien yhteyteen.