Vuoden pakolaisnainen on yrittäjä, joka voitti vaikeudet omalla työllään

Ruandan kansanmurhaa paennut Rita Kostama työskentelee ruokakaupassa ja pyörittää omaa kirjanpitoyritystään. Kostama otettiin Suomessa lämpimästi vastaan, ja nyt hän haluaa vuorostaan auttaa muita pakolaisia kotoutumaan.

Kotimaa
Vuoden 2016 pakolaisnainen on Rita Kostama.
Järvenpäässä asuva Rita Kostama, 37, on vuoden 2016 pakolaisnainen.Yle / Antti Kolppo

Ruandan kansanmurhan raakuudet saivat Rita Kostaman vanhemmat päättämään, että lasten täytyy lähteä maasta. Kostama oli vielä nuori tyttö, mutta hänen sisaruksensa pitivät hänestä huolta neljä vuotta kestäneen matkan aikana.

Keniasta kaikki Ruandan pakolaiset palautettiin takaisin Ruandaan, mutta Kostama onnistui pakenemaan Kongon kautta Senegaliin. Sieltä käsin hän haki turvapaikkaa Suomesta. Toisella kerralla hakemus tärppäsi ja Kostama pääsi Suomeen.

Afrikassa Kostama ei päässyt opintoihin kiinni, koska pakolaisuus esti häntä viettämästä normaalia elämää. Hänen vanhemmillaan ei myöskään ollut varaa koulumaksuihin.

"Aloitin elämän nollapisteestä"

Suomessa Kostamalle avautui uusi elämä uusine mahdollisuuksineen.

– Aloitin elämän nollapisteestä. Kun pakolainen lähtee toiseen maahan, hän on kuin pieni lapsi, joka ei tiedä mistään mitään. Mutta viranomaisten, vapaaehtoistyöntekijöiden ja ystävien avulla hänestä kasvaa yhteiskunnan jäsen.

Kun Kostama saapui Turkuun vuonna 1998, kotoutuminen alkoi kielikursseilla.

– Olin onnekas, kun pääsin Suomeen. Vastaanotto oli lämmin ja hyvä.

Nimitys sai Rita Kostaman liikuttumaan kyyneliin.
Nimitys sai Rita Kostaman liikuttumaan kyyneliin.Yle / Antti Kolppo

"Kun tekee kunnolla työt, saa uusia asiakkaita"

Myöhemmin Kostama opiskeli tradenomiksi. Nykyään hän on naimisissa suomalaisen miehen kanssa ja asuu Järvenpäässä. Kostama on saanut töitä ruokakaupasta, minkä lisäksi hän pyörittää omaa kirjanpitoyritystään.

– Kuten normaalissakaan työelämässä, niin yrittäjänäkään ei ole helppoa, mutta siinä täytyy edetä pikku hiljaa. Kun tekee kunnolla työt, saa uusia asiakkaita vanhojen ja tuttujen asiakkaiden kautta.

Kostama ei ole kokenut Suomessa suoraa rasismia, mutta hän epäilee, että jokunen työpaikka on ehkä saattanut mennä sivu suun hänen tumman ihonvärinsä takia.

"Ei auttamiseen aina tarvita rahaa, vain vähän aikaa ja rakkautta"

Kostama kannustaa muita maahanmuuttajia kouluttautumaan ja harrastamaan. Hän itse harrastaa taitoluistelua ja toimii vapaaehtoisena Järvenpään taitoluistelijoiden taloustiimissä. Seura on myös opettanut turvapaikanhakijoille luistelua.

Kostama nauttii siitä, kun saa auttaa muita pakolaisia. Hän on kiitollinen siitä, että sai itse aikoinaan vapaaehtoistyöntekijöiden apua, ja nämä näkivät hänet tasavertaisena ihmisenä.

– Ei auttamiseen aina tarvita rahaa, vain vähän aikaa ja rakkautta. Minä tiedän, että yhteiskuntaan pääsee sisälle vain ystävien avulla.

Kostama on hakeutunut Suomen pakolaisavun vapaaehtoiseksi. Hän vetää Järvenpään seurakunnan kansainvälisen olohuoneen kokoontumisia ja puhuu pakolaisuudesta maahanmuuttajatoimiston tapahtumissa sekä kouluissa.

Vuoden pakolaisnaisen ja -miehen valitsi Suomen Pakolaisapu, joka haluaa kiinnittää huomiota suomalaiseen yhteiskuntaan onnistuneesti kotoutuneisiin pakolaisiin.