Potkupyörä sopii mainiosti lapsen ensimmäiseksi pyöräksi

Potkupyörä opettaa pienelle lapselle tasapainon hallinnan. Polkupyörän ohjaaminen ja polkeminen opitaan nopeammin.

ilmiöt
3-vuotias lapsi ajaa potkupyörällä.
Yle

Alle metrin mittainen lapsi viilettää kovaa vauhtia pyörätiellä. Jalat hän on nostanut kyytiin ja näyttää, kuin hän ajaisi minikokoisella skootterilla. Potkupyörässä ei ole ollenkaan polkimia, vaikka se muuten näyttää polkupyörältä. Lapsen ensimmäiseksi pyöräksi se sopii mainiosti, ainakin lappeenrantalaisen urheiluliikekauppiaan Lassi Ikosen mukaan.

– Potkupyörä on mielestäni erittäin hyvä pyörä aloittaa. Sillä opitaan tasapaino kaikkein nopeimmin, sanoo Ikonen.

Ikonen on itse ajanut polkupyörällä enemmän tai vähemmän vakavasti 20 vuotta. Kilpailukokemusta on useista pyöräilylajeista.

– Lapsista huomaa selvästi, ketkä ovat opetelleet alkeet potkupyörällä. Sen jälkeen pyöräily ilman apupyöriä lähtee liikkeelle todella nopeasti, Ikonen kertoo.

Vanhemman on vahdittava vauhdin hurmaa

Potkupyörän nimeen vannoo myös Suomen pyöräilyunioni ry:n nuorisotoimikunnan jäsen Kaisa Peltonen.

– Lapsi oppii nopeasti pyörän ohjaamisen ja polkemisen motoriikan. Tasapainon harjoittelu vie aikaa ja siinä potkupyörä on erittäin hyvä väline, sanoo jyväskyläläinen Peltonen.

Jyväskylässä on järjestetty kursseja potkupyöräileville pienille lapsille. Ikärajaa potkupyöräilyn aloittamiseen on vaikea sanoa.

– Kun lapsi kävelee hyvin ja pystyy istumaan pyörän satulassa, niin potkuttelua voi alkaa kokeilla vaikka hiekkakentällä, Peltonen sanoo.

Potkupyörän huonoja puolia Kaisa Peltonen joutuu pohtimaan pitkään. Lopulta tulee puhe vauhdista.

– Potkupyörällä pääsee hyvin nopeasti liikkeelle ja alamäissä vauhti voi kohota nopeaksi. Vanhemman on valvottava tarkasti, etenkin muun liikenteen seassa, miten lapsi pyörällä menee.

Siirtyminen potkupyörästä pyörään, missä on polkimet, riippuu paljon lapsen koosta ja taidoista. Mutta apupyörillä ajamista saattaa kestää hyvin lyhyen ajan.

– Ehkä kolmen vuoden paikkeilla lapsi voisi siirtyä polkimelliseen pyörään. Toiset oppivat ajamaan ilman apupyöriä muutamassa päivässä, toisella apupyörävaihe kestää muutaman kuukauden, sanoo Peltonen.

Älä hanki lapsen pyörään kasvuvaraa

Lappeenrantalaisen urheiluvälinekauppias Lassi Ikosen mukaan lapsen polkupyörän hankinnassa tärkeintä on pyörän oikea koko.

– Välillä näkee, että lapsen pyörään ostetaan kasvunvaraa todella paljon. Sitä kannattaa miettiä, sillä pyörän turvallinen hallinta vaatii oikeankokoisen pyörän.

Toinen pyörän hankinnassa vaikuttava asia on sen käyttötarkoitus.

– Toisin sanoen, missä sillä pyörällä pääsääntöisesti ajetaan, hiekalla, asvaltilla vai molemmilla.