Panama-paperit tahrivat uusia nimiä – lue tuoreet selitykset

Suurin osa vuodetuissa Panama-papereissa esiintyvistä vallanpitäjistä ja raharikkaista on vaiennut tai kiistänyt tehneensä mitään väärää. Vain Islannissa vuoto on johtanut pääministerin eroon. Katso, minkälaisia kommentteja muilta rahan kätkijöiltä on tihkunut julkisuuteen – ja ketkä ovat vaienneet.

Panaman paperit

1

Gianni Infantino.
Walter Bieri / EPA

Fifan Gianni Infantino: “Olen tyrmistynyt”

Panamalaisen asianajotoimiston Mossack Fonsecan paperit liittävät Fifan puheenjohtaja Gianni Infantinon veljeksiin, joita syytetään lahjusten maksamisesta jalkapallo-otteluiden tv-oikeuksista Etelä-Amerikassa. Infantinon nimi löytyy veljesten yrityksen ja Uefan välisestä sopimuksesta, joka koski Uefan otteluiden televisiointia Ecuadorissa vuonna 2006. Infantino oli tuolloin Uefan johdossa. Uefa on, ja Infantino on sanonut olevansa “tyrmistynyt” vihjeistä. Infantino astui Fifan johtoon helmikuussa 2016. Hän on luvannut puhdistaa aiemmissa lahjusskandaaleissa ryvettyneen kansainvälisen jalkapalloliiton maineen.

2

Marine Le Pen.
Ranskan Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen.Matteo Bazzi / EPA

Marine Le Penin avustaja: “Kaikki oli laillista”

Kaksi äärioikeistolaisen Marine Le Penin kanssa yhteistyötä tehnyttä liikemiestä löytyy Panama-papereista. Fréderic Chatillon hoiti Le Penin presidentinvaalikampanjan viestintää vuonna 2012. Kirjanpitäjä Nicolas Crochet kirjoitti Le Penin vaalikampanjan talousohjelman. Le Monde -lehden mukaan herrat järjestivät 275 000 euroa ulos Ranskasta veroparatiisijärjestelyillä.

3

David Cameron.
Hannah McKay / EPA

David Cameronin tiedottaja: “Perhe ei tule hyötymään”

Panama-papereiden mukaan pääministerin edesmennyt isä Ian Cameron vaurastutti perhettä veroparatiiseissa olevilla sijoitusyhtiöillä. Tiistaina David Cameronin edustaja sanoi, että pääministeri tai hänen perheensä eivät tällä hetkellä hyödy ulkomailla olevista rahastoista. Keskiviikkona edustaja täsmensi, (siirryt toiseen palveluun) että näin ei tule tapahtumaan tulevaisuudessakaan. Cameron on sanonut, että hänellä itsellään ei ole sijoituksia veroparatiiseissa.

4

Mauricio Macri.
David Fernandez / EPA

Argentiinan presidentti: “Ei siinä mitään erityistä”

Argentiinan presidentti Mauricio Macri on vuodettujen papereiden mukaan mukana kahdessa veroparatiisiyhtiössä. Toisessa ovat myös hänen isänsä ja veljensä. Macri ei kertonut sidonnaisuuksiaan kumpakaan yhtiöön, kun hänet oli valittu presidentiksi vuoden 2015 lopulla. Korruption vastainen taistelu oli Macrin vaalikampanjan keskeinen teema. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ylisti Macria viime kuussa Argentiinan vierailullaan.

5

Amitabh Bachchan.
Harish Tyag / EPA

Bollywood-tähti Amitabh Bachchan: “Nimeäni on käytetty väärin”

Suosittu näyttelijä on yksi Panama-papereiden mainitsemista noin 500 intialaisesta, kertoo The Indian Express. Hänen sanotaan johtaneen ainakin neljää veroparatiisiyritystä. Tähti kieltää lähettämässään tiedotteessa kaikki syytökset ja vakuuttaa, että on maksanut aina veronsa Intiaan. Myös toinen suosittu intialainen näyttelijä Aishwary Rai on mainittu Panama-papereissa.

6

Enrique Pena Nieto.
Enrique Peña NietoManuel De Almeida / EPA

Meksikon presidentin lähipiiri ei ole kommentoinut

Meksikossa presidentti Enrique Peña Nieton “lempirakennuttaja” Juan Armando Hinojosa piilotti 100 miljoonaa dollaria veroparatiiseihin. Hinojosa rakensi 7 miljoonan dollarin arvoisen kartanon Peña Nieton perheelle. Sen enempää Hinojosa kuin Peña Nietokaan eivät ole kommentoineet tapausta.

7

Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saudi
Olivier Douliery / EPA

Saudi-Arabian kuningas ei ole kommentoinut

Saudi-Arabian kuninkaan Salman bin Abdulaziz Al Saudin epäillään käyttäneen Brittiläisillä Neitsytsaarilla sijaitsevaa veroparatiisiyhtiötä ylellisten talojen rakentamiseen Lontoossa. Tätä kautta kulkivat 34 miljoonan dollarin lainat. Kuningas Salmanin henkilökohtainen osuus liiketoimissa ei käy täsmällisesti selville Panaman papereista. Kuningas ei ole kommentoinut asiaa.

8

Dominique Strauss-Kahn.
Francois Guillot / EPA

Dominique Strauss-Kahn ei ole kommentoinut

Kansainvälisen valuuttarahaston entinen johtaja ja Ranskan entinen valtiovarainministeri, jonka nimi putkahti papereista keskiviikkona. Strauss-Kahnia on aiemmin syytetty muunmuassa raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta, mutta oikeusjutut eivät ole johtaneet tuomioon. Panama-papereiden mukaan Strauss-Kahnin sijoitusrahastoyhtiö auttoi useita asiakkaita avaamaan yrityksiä veroparatiiseihin. Tämä tapahtui hänen valtiovarainministerikautensa jälkeen.