Festarijärjestäjä tarvitsee ennustajan kyvyt – artistien suosio pitää ennakoida

Lyhyt Suomen suvi on festivaaleja täynnä, ja taloudellisesti plussan puolelle pääseminen vaatii hyvän onnen lisäksi taitoa ja suunnittelua. Kainuun musiikkijuhlien lipunmyynti on paremmalla tolalla kuin koskaan aikaisemmin.

viihde
Provinssirockin yleisöä lavan edessä.
Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Suomen oloissa festivaalin järjestäminen on riskialtista jo pelkästään sääolosuhteiden puolesta. Satoi tai paistoi, kilpailu on kovaa ja sitä lisäävät taistelu ohjelmistosta ja asiakkaista.

Festivaalin järjestäminen sisältää monia polkuja ja on mielenkiintoista touhua, joskin glamouria siinä ei ole, sanoo Loud N' Live promotionsin tuottaja Arde Jokinen.

– Aina pitää parantaa edellisestä vuodesta palveluja, jotta meidän palkkamme maksava yleisö olisi tyytyväinen.

Musiikkijuhlilla yleisöä riitti sateesta ja kurasta huolimatta.
Kainuun musiikkijuhlissa jammailtiin sateesta huolimatta vuonna 2015.Miia Roivainen / Yle

Jokisen edustama yhtiö järjesti viime kesänä lähes 20 tapahtumaa, joista pohjoisin oli Kainuun musiikkijuhlat. Kajaanilainen musiikkitapahtuma järjestetään ensi heinäkuussa kolmannen kerran.

Kainuun musiikkijuhlat poikkeaa muista Loud N' Live -tapahtumista siinä, että se on keskellä kaupunkia. Samaan aikaan on Kajaanissa kaksi muuta tapahtumaa, Runoviikko sekä markkinakatu, jotka tuovat oman haasteen järjestelyihin.

– Yksi merkittävä seikka on loistava yleisö, joka on siistiä ja osaa käyttäytyä. Tapahtuman järjestäjän ja yleisön välinen kemia on toiminut aina hyvin, kehuu Jokinen.

Sade piiskaa, aurinko hellii

Tuloksen tekemiseen vaikuttavat monet asiat. Taivaan merkkien on oltava kohdallaan, eli säällä on ratkaiseva merkitys, ainakin niille, jotka ostavat lipun viime hetkellä. Taloudellisesti merkittävin seikka järjestäjille ovat juuri pääsylipputulot.

Nyt on myyty enemmän lippuja kuin koskaan tähän aikaan vuodesta.

Arde Jokinen

– Niistä kertyy noin puolet tuloksesta, ja loput kertyy myyntipaikoista ja yhteistyökumppaneilta. Aikuisten ihmisten tapahtumassa oleellinen osa ovat ravintolapalvelut. Jos ne puuttuvat, tällaisen tapahtuman järjestäminen ei tänä päivänä olisi mahdollista, sanoo Jokinen.

Herra Ylppö ja ihmiset päätti Valkeakosken trooppisen festariyön.
Herra Ylppö ja ihmiset Valkeakosken festariyössä.Mari Siukonen / Yle

Suomalaisten artistien kohdalla kirkkain kärki on kapea. Tapahtumia Suomen lyhyessä suvessa on paljon, ja tämä aiheuttaa kärkiartistien kohdalla kilpailua. Järjestäjien kohdalla tarvitaan taitoa siinä, kuka saa yleisön kannalta kysytyimmät esiintyjät tapahtumaansa.

– Ohjelman buukkauksissa on oltava hereillä, varsinkin jos käytössä on tietty budjetti. Tällöin on haistettava se, kuka artisteista on vielä suhteellisen edullinen ja tuleeko siitä hitti seuraavaksi kesäksi. Näin siksi, koska ohjelmistojen varauksia tehdään jo vuoden 2017 kesälle.

Tähtäin tulevaisuudessa

Musiikkitapahtumien järjestäminen on pitkän tähtäimen suunnittelua, joka alkaa aikaisessa vaiheessa. Siihen vaikuttavat yhteistyökumppaneiden sopimusten tekeminen, artistineuvottelut ja tavaratoimittajien yhteydenotot.

– Seuraavan vuoden festivaalien järjestäminen on syksyllä jo pitkällä, kun viimeiset kesätapahtumat päättyvät, kertoo Jokinen.

Ohjelman buukkauksissa on oltava hereillä.

Arde Jokinen

Kainuun musiikkijuhlien tilanne näyttää kolme kuukautta ennen tapahtumaa hyvältä. Kolmen päivän liput ovat tilapäisesti loppuneet, ja yksittäisten päivien lipunmyynti on hyvällä mallilla.

– Nyt on myyty enemmän lippuja kuin koskaan tähän aikaan vuodesta, joten näyttää hyvältä, toteaa Jokinen.