Asiantuntija: Nokia saattaa siirtää työtä Suomesta ulkomaille

Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö arvioi, että Nokia vähentää muualta maailmasta yhteensä enemmän kuin Suomesta. Tehtaita saattaa mennä kiinni Kiinassa.

Kotimaa
Nokian pääkonttori Espoo.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Verkkoyhtiö Nokia siirtää todennäköisesti osan Suomessa nykyään tehtävästä työstä ulkomaille. Näin arvioi Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Nokia tiedotti keskiviikkona, että yhtiö vähentää Suomesta jopa 1 300 työpaikkaa. Maailmanlaajuisesti Nokia tavoittelee 900 miljoonan euron vuosittaisia synergiaetuja Alcatel-Lucent-kauppaan liittyen.

Suomella on riittävästi vaikeuksia ilman tätäkin uutista.

Jyrki Ali-Yrkkö

Tukitoimintoja voi lähteä

Nokia kertoi tiedotteessa keskittävänsä toimintoja nykyistä isommiksi kokonaisuuksiksi ja siirtävänsä työtä toimipaikkoihin, joissa työtä tehdään kilpailukykyisellä kustannustasolla.

Ali-Yrkkö pohtii, että siirrot Suomesta voivat koskea erityisesti tukitoimintoja.

– Tukitoimintoja voi mennä itäiseen Keski-Eurooppaan tai Aasiaan. En usko, että siirrot koskevat tutkimusta tai tuotekehitystä, Ali-Yrkkö sanoo.

"Suomi ei olisi kaivannut tätä"

Ali-Yrkön mukaan Nokian väenvähennys itsessään ei ollut iso uutinen, mutta määrä oli.

– Kuulostaa suurelta luvulta. Suomi ei olisi kyllä tätä tarvinnut tähän hätään yhtään. Suomella on vaikeuksia riittävästi ilman tätäkin uutista, Ali-Yrkkö sanoo.

Muualta lähtee väkeä enemmän kuin Suomesta

Ali-Yrkkö arvioi, että vähennysten jälkeenkin Suomi on edelleen tärkeä paikka Nokialle. Nokia vähentää todennäköisesti muualta maailmasta yhteensä selvästi enemmän kuin Suomesta.

Esimerkiksi Kiinassa saatetaan sulkea kokonaisia tehtaita, koska siellä on tehtaita sekä Nokialla että Alcatel-Lucentilla.