1. yle.fi
  2. Uutiset

Ole tarkkana hymiöiden kanssa – puhelinlaskussa voi vaania yllätys

Tiesitkö, että hymiö voi viedä tekstiviestistä kerralla 60 merkkiä? Joissakin puhelimissa hymiön käyttäminen puolestaan muuttaa viestit automaattisesti multimediaviesteiksi. Seurauksena voi olla muun muassa yllättävä lasku.

Kotimaan uutiset
hymiöitä
Päivi Meritähti / Yle

Hymiöillä saa elävöitettyä viestejä. Puhelimet tarjoavat myös valmiiksi kuvitettuja hymiöitä. Silloin merkkiyhdistelmien, kuten :) käyttö ei ole tarpeellista. Valmiiden hymiöiden käyttäminen voi kuitenkin yllättää. Joissakin puhelimissa ne muuttavat viestit automaattisesti multimediaviesteiksi.

– Kun valitaan tekstiviestiin kuvalta näyttävä hymiö, voi puhelin tulkita sen kuvaksi. Se muuttaa silloin lähetettävän viestin automaattisesti multimediaviestiksi, kertoo kuluttajamyynnin johtaja Sami Aavikko DNA:lta.

Kun valitaan tekstiviestiin kuvalta näyttävä hymiö, voi puhelin tulkita sen kuvaksi.

Sami Aavikko, DNA

Viestin muoto riippuu paljon puhelimesta.

– Yleisimmin puhelin lähettää hymiötä kuvaavan merkkijonon tekstiviestinä. Jos vastaanottajan puhelin on ohjelmoitu siten, että se näyttää merkkijonot kuvina, se tekee niin. Joskus puhelimessa voi näkyä pelkkä merkkijono.

Hinta voi yllättää osan asiakkaista

Viestien hinta voi Sami Aavikon mukaan yllättää, jos multimediaviestit eivät kuulu omaan liittymäsopimukseen. Moni maksaakin niistä erikseen.

– Ne ovat vähän arvokkaampia. Puhelimen ruudulta yleensä näkee, minkälaisena viesti lähtee. Sen pitäisi sieltä havaita, joten siksi kannattaa olla tarkkana.

Hymiöiden vaikutus viestin muotoon on huomattu myös Elisalla. Asiakaspalautetta on kuitenkin tullut vain vähän.

– Multimedia- ja tekstiviestit ovat tämän hetken kuluttajaliittymissämme samanarvoisia. Siinä mielessä lasku ei yllätä, kertoo liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Asetuksista apua viestien hallintaan

Jan Virkki on havainnut, että hymiöiden ja multimediaviestien yhteys tulee esiin yleisimmin vanhemmissa puhelinmalleissa. Silti myös osa uusista puhelimista toimii näin. Yleisohjetta viestien lähettämisestä ei voikaan antaa.

Joissakin puhelimissa muodon muuttaminen pitää hyväksyä erikseen.

Jan Virkki, Elisa

– Joissakin puhelimissa muodon muuttaminen pitää hyväksyä erikseen. Asetuksia voi myös muuttaa niin, että tekstiviestien muuttuminen multimediaviesteiksi ei ole mahdollista.

Vaikka multimediaviestin lähettäminen ei haittaisi viestin kirjoittajaa, ei se välttämättä tavoita vastaanottajaa.

– Jos vastaanottaja on ulkomailla tai hänellä on erityisen vanha puhelinmalli, ei viesti välttämättä mene perille.

Hymiöt voivat yllättää myös pelkän tekstiviestin muodossa. Osa hymiöistä kuluttaa jopa 60 merkkiä. Yhteen viestiin mahtuva 160 merkin tila täyttyykin hymiöillä nopeasti.

Lue seuraavaksi