Hyppää sisältöön

Näkökulma: Raaka peli jatkuu Nokiassa

1 300 irtisanottavaa on pieni määrä globaalille yhtiölle, mutta musertava luku Suomelle. Nokialla on kuitenkin näyttöjä työntekijöidensä onnistuneeesta uudelleensijoittamisesta, kirjoittaa Yle Talouden esimies Antti Oksanen.

Antti Oksanen. Kuva: Yle

Vuoden alussa Nokia juhlisti täällä Suomessakin globaalin verkkojätin syntyä, kun fuusio Alcatel-Lucentin kanssa sinetöityi. Tänään tuli tilinteon hetki.

"Synergiahyödyt" kuulostaa vain juhlalliselta sanalta, kun yrityskauppoja julkistetaan. Pakettiin kuuluvien irtisanomisten myötä sana muuttuu ikäväksi lihaksi.

Uudessa Nokiassa on maailmanlaajuisesti noin 104 000 työntekijää. Suomesta seuraavan kahden vuoden aikana lähtevät 1 300 työpaikkaa eivät siis matemaattisesti kuulosta valtavalta määrältä. Suomalaissilmin luku on kuitenkin musertava, kun noin joka viides paikallinen työntekijä saa lähteä.

Massiiviset irtisanomiset, joita tällä viikolla tuli myös Outokummulta, ovat viimeisiä asioita, joita Suomi nyt tarvitsee. Vasta tiistaina pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitteli hallituksen kunnianhimoisen tavoitteen nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin. Se on neljän prosenttiyksikön päässä eli todella kaukana.

Moni arvioija teki päivän irtisanomisista Suomi–Ranska-maaottelun, jonka Suomi hävisi. Tässä on perää, mutta ratkaiseva erä pelattiin jo fuusioneuvotteluissa, kuten Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kertoi Ylen Kova talous -haastattelussa tammikuussa.

Nokialle periytyi Alcatelin ja amerikkalaisen Lucentin yhdistymisen aikaisia velvoitteita. Niiden myötä yhtiö sitoutui panostamaan tuotekehityksen työpaikkoihin Ranskassa. Samaan aikaan se kuitenkin vähentää tukitoimintojen tehtäviä – myös Ranskassa.

Raaka seuraus vanhoista sopimuksista on joka tapauksessa se, että tällä yt-kierroksella Suomi kärsii enemmän kuin moni muu Nokia-maa.

Samaan aikaan Nokia kuitenkin panostaa seuraavan sukupolven (5G) verkkoteknologioihin ja pilvipalvelujen alustoihin nimenomaan Suomesta käsin. Paras vakuutus säilyttää työpaikat täällä jatkossa on alan osaamisen tinkimätön kehittäminen.

Tähän liittyen on tärkeää, että verkko-Nokia tarjoaa irtisanottaville uskottavan koulutus- ja uudelleensijoittumistuen. Ainakin Salossa kännykkä-Nokian, sittemmin Microsoftin siltaohjelma on poikinut kasvuyrityksiä ja uusia työpaikkoja. Sama ilmiö pitäisi toistaa nyt Espoossa, Tampereella ja Oulussa.

.
.