Trendikkäät ruotsalaiset tekevät jo vauvoille kantoliinoja – kangaspuut saattavat olla seuraava ilmiö myös meillä

Perinteinen käsityöharrastus on nousemassa nyt nuortenkin suosioon. Kangaspuilla kudotaan muutakin kuin mattoja, muun muassa huiveja ja liinoja, ja ruotsalaisäitien uusin trendi on vauvojen kantoliinojen kutominen.

ilmiöt
Räsymaton alku kangaspuissa
Laura Valta / Yle

Lukemattomat kangaspuut ovat lojuneet hylättyinä kotien ja opistojen varastoissa vuosia, mutta nyt monille näyttäisi löytyvän jälleen käyttöä. Kutominen on nimittäin seuraava iso käsityötrendi.

Näin uskotaan Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:ssä eli Taitoliitossa.

– Viime aikoina on havaittu, että esimerkiksi käsityökeskuksissa on uusia nuoria tekijöitä, jotka eivät ole koskaan ennen tehneet kangaspuilla, toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen kertoo.

Ekologisuus ja kierrätys houkuttavat

Hyytiäisen mukaan kyseessä ei ole mikään pieni ja paikallinen ilmiö, vaan laajempi trendi, joka näkyy myös Norjassa ja Ruotsissa. Hänen mukaansa muun muassa kangaspuiden ekologisuus ja kierrätys kiehtovat.

– Ja kudonta on tekniikka, joka on nyt löydetty uudelleen.

Hyytiäinen kertoo, että esimerkiksi Ruotsissa näkyy juuri nyt selvänä trendinä vauvojen kantoliinojen kutominen kangaspuilla. Kantoliinakursseille on suorastaan jonoa.

Monta naista laittamassa lankoja kangaspuihin
Ennen kutomista on monta työvaihetta. Lankojen laittamiseen tarvitaan monet käsiparit. Kuvassa Kivalojen seutuopiston kudontakurssilaisia. Laura Valta / Yle

– Meillä tämä ei ehkä vielä ole niin voimakas ilmiö. Ainahan nämä lähtevät paikallisesti, mutta isompaa ilmiötä on selvästi havaittavissa. Kudonta on nyt se iso juttu, Hyytiäinen uskoo.

Kutomalla liinoja, huiveja ja mattoja

Kangaspuilla kutominen on perinteinen harrastus, johon aloittelijan on hankala ryhtyä aivan yksin. Kangaspuut vaativat ison tilan, ja alkuun pääseminen vaatii vähintään kahdet käsiparit.

Kuitenkin kursseja järjestetään lukemattomissa kansalaisopistoissa ja käsityökeskuksissa kautta Suomen.

– Monella on se mielikuva, että tämä on vain sitä maton kutomista. Mutta kangaspuilla voi tehdä paljon muutakin, kertoo Kivalojen seutuopiston kudontakurssien vetäjä Leena Hietala esitellessään kudottuja villahuiveja, hartiahuiveja ja liinoja.

Villahuivin kutominen kangaspuissa
Villahuivinkin kutominen onnistuu kangaspuilla.Laura Valta / Yle

Myös Hietala uskoo, että räsymattojen uusi suosio nostaa kangaspuilla kutomisen jälleen trendikkääksi. Mattojen kutominen kierrätysmateriaaleista kun sopii nykyiseen ekologiseen ajatteluun.

Ja kun hommaan kerran ryhtyy, se vie mennessään. Kutominen on parhaimmillaan terapeuttista.

– Itselläni on kotona kolmet kangaspuut. Kai se kertoo jostain sairaudesta, Hietala nauraa.