Suomi-tekoja: Suomalainen on liikkeellä tositarkoituksella – myös verkossa

Suomalaiset ovat, iästä riippumatta, innokkaita kehittämään erilaisia nettipalveluita. Suomi-tekoihin tuli kymmeniä ehdotuksia verkkoon toteutettavista ideoista Suomen saattamiseksi nousu-uralle.

Suomi-tekoja
nettipalvelut
Stina Tuominen / Yle

Uusia nettiportaaleja ja mobiilisovelluksia ideoidaan Suomi-teoissa muun muassa matkailuun, seuranhakuun ja työllistymiseen.

Olli Espoosta ehdottaa seuraavaa:

Nettisivut, joissa on helppoa luopua omista/perheen tuista

Olli, Espoo

"Valtio tekee nettisivut, joissa on yhtä helppoa luopua omista/perheen tuista, kuin eroaminen kirkosta eroakirkosta.fi -sivustolla. Perheemme voisi luopua esimerkiksi lapsilisistä kolmen lapsen osalta."

Yle Uutiset julkaisi maanantaina videokokonaisuuden Suomi-tekojen kokonaisuudesta. Katso 18 Suomi-tekoa täältä.

Deittisovellus ja matkailua kotimaassa

Nykyiset, jo olemassa olevat seuranhakupalvelu-sovellukset eivät nekään palvele kaikkia. Tamperelainen Jaana kaipaa Suomi-teoksi

"Suomenkielistä sovellusta tai sosiaalisen median palvelua, jossa perheestä unelmoivat voisivat tutustua toisiinsa ja löytää kumppaniehdokkaita ilman, että perhetoiveitaan tarvitsisi selitellä."

Moni haluaa nettiin myös parempia kotimaan matkailua edistäviä palveluita.

Palvelua, jossa perheestä unelmoivat voisivat tutustua toisiinsa

Jaana, Tampere

Liisa Keravalta on ideoinut _Parhaat Metsäpaikat _-palvelun.

"Palveluun merkittäisiin hienot maisemat, kivat polut, kantarelli-paikat ja marjastusmaat ja muut mielenkiintoiset paikat."

Liisa pelkää, että perinteisesti salassa tai omana tietona pidetyt apajat jäävät tulevilta sukupolvilta piiloon eivätkä he enää uskaltaudu metsiin, jos tietoa ei jaeta.

Kieltenopetusta, vientiä ja työllistymistä verkossa

Suomalaiset ovat kiinnostuneet kehittämään lisäksi tietokoneavusteisia ohjelmia ja työkaluja, joiden avulla maahanmuuttajat voivat opetella itsenäisesti suomea. Näitä työkaluja pitäisi tosin kehitellä vielä edelleen, helppokäyttöisemmiksi.

Esimerkki kehittelyä vaativasta, kuviin, kääntökortteihin ja ääni-tiedostoihin perustuvasta kielenopetusohjelmasta löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Verkon mahdollisuuksia esitetään Suomi-teoissa käytettäväksi myös viennin ja työnsaannin edistämiseen.

Sari Pirkkalasta kirjoittaa:

"Tehdään talkoilla verkkopalvelu, joka tuotteistetaan helpottamaan vientiyritysten kaupankäyntiä. Verkkopalveluun kerätääntietoa miten ko. maassa tehdään kauppaa, miten asiakkaat tavoittaa parhaiten sekä miten asiakkaita löytää ylipäätään."

Autamme Suomea työllistymään yksi tehtävä kerrallaan

Matias, Helsinki

"Ehdotuksemme Suomen rakentamiseksi parhaaksi paikaksi elää on palvelu, jolla minimoimme työttömyyden. Kotitalouden ja yritykset voivat luoda kauttamme lyhytkestoisia työtehtäviä, joita me yhdistämme suomalaisten taitoihin Skillfield -mobiilisovelluksen kautta. Työntekijät voivat tehdä pienimuotoisia töitä, kuten remontointia, tuutorointia, tai vaikkapa kitaransoiton opetusta. Me autamme Suomea työllistymään yksi tehtävä kerrallaan."

Näin lupaa ideassaan helsinkiläinen Matias.