1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Käytetyn turvaneulan suojus on vahva – "Pelkään, että neula menee poikki"

Helsingissä tapahtunutta virhettä verikokeiden näytteenotossa on puitu laajalti julkisuudessa. Vierailu ISLABin näytteenottokeskuksessa vahvistaa, että työssä noudetaan tiukkaa hygieniaa, eikä käytetyn turvaneulan suojusta saa tuosta noin vain pois.

Apulaisosastonhoitaja Asta Kotilainen Joensuun näytteenottokeskuksessa. Kuva: Tarja Laitinen / Yle

ISLABin eli Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoksen Joensuun Kirkkokadun näytteenottokeskuksessa osastonhoitaja Marja Liehu esittelee viime päivien julkkista, turvaneulaa. Esittely demonstroi näytteenottotilannetta.

Sitten koko tämä systeemi hävitetään tuhottavaksi keltaiseen riskijäteastiaan.

Marja Liehu

– Siinä on holkki ja neula samassa, ja kun tällä pistetään, otetaan neulasuojus pois. Sitten otetaan näyte, minkä jälkeen napsautetaan neulan päälle siinä oleva suojus, jota ei saa enää pois. Sitten koko tämä systeemi hävitetään tuhottavaksi keltaiseen riskijäteastiaan, kuvaa Liehu ja esittelee ikään kuin käyttämäänsä turvaneulaa.

Varmuuden vakuudeksi osastonhoitaja yrittää vielä vääntää käytetyn neulan suojusta käsin pois. Muovi ja neula taipuvat, mutta muuta ei tapahdu. Suojus on epäilemättä vahva.

– Pelkään, että neula menee poikki. Ei sitä tästä oikeasti saa pois, sanoo Marja Liehu.

ISLABin eri toimipisteissä ympäri Itä-Suomea lisätään parhaillaan turvaneulojen käyttöä.

Totuus halutaan esiin

Yksistään ISLABin Joensuun Kirkkokadun näytteenottokeskuksessa käy päivittäin parisataa asiakasta.

Näytteitä arkityönään ottava apulaisosastonhoitaja Asta Kotilainen on kohdannut HUSLABissa tapahtuneen virheen jälkeen lukuisia asiakkaiden kysymyksiä. Arvailuja siitä, kuinka Helsingissä näytteitä otettiin käytetyillä neuloilla, on turha udella alan ammattilaiselta.

– Emme ota kantaa HUSLABin asiaan, toteaa Kotilainen.

Näyteenotto on silmiinpistävän tarkkaa työtä.

Tutkimushuoneen siisteys tarkistetaan jo ennen asiakkaan astumista tilaan. Näytteenottaja on pukeutunut suojavaatteisiin, edes pitkiä hihoja tai kynsilakkaa ei sallita. Ja käytetty neula päätyy aina riskijäteastiaan, oli kyse turvaneulasta tai ei.

Olipa Helsingissä tapahtunut mitä hyvänsä, totuuden toivotaan nousevan esiin ja julkisuuteen.

– Toivon ilman muuta. Jos vika on vaikka neulaerässä, vikahan voi olla missä vaan, toivon, että se selvitetään ja korjataan, toteaa osastonhoitaja Marja Liehu.