Lurautatko liikaa pesuainetta pyykkikoneeseen? Jo korkillinen voi riittää

Suomen pohjavesi on pehmeämpää kuin Keski-Euroopassa. Tästä syystä esimerkiksi pyykinpesussa pesuainetta tarvitaan huomattavasti vähemmän. Asiantuntijan mukaan yliannostelu ei paranna pesutulosta.

Perinteiseen pesupalloon ei tarvitse laittaa paljoa pesunestettä. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Suomessa maaperässä ei liukene pohjavesiin niin paljoa kalkkia ja magnesiumia kuin Keski-Europassa, missä maaperä on huomattavasti kalkkisempaa, mikä lisää veden kovuutta.

– Vesi on lähes kaikkialla maassamme pääsääntöisesti pehmeää. Täällä ei ole maaperässä juurikaan kalkkia kuten Keski-Euroopassa, kertoo vesihuoltoinsinööri Riina Liikanen Vesilaitosyhdistyksestä.

Suomen luontaisesti pehmeistä ja happamista vesistä johtuen, veteen lisätään usein vesilaitoksella kalkkia.

Se saattaa vaahdota koneessa, eikä huuhtoudu kunnolla

Merja Lindström

– Kalkki nostaa veden pH:ta ja kovuutta, jolloin vesi ei aiheuta vesijohtoverkostolle ja vesikalusteille korroosiota. Lisätystä kalkista huolimatta toimitettu talousvesi on Suomessa pääsääntöisesti pehmeää. Paikallisia eroja kuitenkin saattaa olla ja kovuus kannattaa tarkistaa oman vesilaitoksen nettisivuilta.

Lurautetaanko liikaa?

Pyykinpesuainepakkauksissa opastetaan annostelemaan oikea määrä ainetta. Annostelun perusteena on kolme veden kovuudesta johtuvaa annostelumäärää. Pehmeä, keskikova ja kova. Taulukko perustuu lakiasetukseen. Monet saattavat kaataa ihan liikaa nestemäistä pesuainetta pesupalloon.

– Meillä on asiakaspalautteen myötä muodostunut käsitys, että annostelu ei tapahdu ohjeita noudattamalla. Olemme kehittäneet pesuaineen Suomen vedenkovuuden mukaan. 4-5 kilon koneelliselle riittää riittää 30 millilitraa eli vain lääkemitallinen. Pullon tulppaa kannattaa käyttää mittana, sanoo tuotepäällikkö Merja Lindström KiiltoCleanista.

Ohjetta kannattaa noudattaa, sillä yliannostelu ei paranna pesutulosta.

– Jos pesuainetta kaataa liikaa, niin se saattaa vaahdota koneessa, eikä huuhtoudu kunnolla. Jos pyykki on erittäin likaista, niin määrää voi nostaa korkeitaan yhdellä kolmasosalla. Pesuaineen määrää emme suosittele edes tuplattavaksi, summaa Merja Lindström.