Pihlajalinnan Wiren: Julkisen ja yksityisen puolen hyvät puolet kannattaa yhdistää

Sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan Pihlalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirenin mielestä kaikkien palvelujen avoin laatu ja hinta on ainoa keino synnyttää kustannustehokkuutta. "Kun asiakas itse valitsee, se laittaa palveluntuottajat pistämään parastaan", Wiren sanoo.

Kotimaa
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wiren
Marko Melto / Yle

Sote-uudistuksen etenemistä on seurattu silmä tarkkana yksityisissä terveyspalveluyrityksissä. Sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirenille peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) keskiviikkoinen sote-info ei tuonut juurikaan uutta tietoa.

Se on sama asia kuin jyväskyläläinen voisi valita, missä Siwassa Keski-Suomeen alueella ostoksensa tekisi.

Toimitusjohtaja Mikko Wiren

Pihlajalinnan kannalta vahvistus sille, että uudessa mallissa potilalla on valinnanvapaus, on positiivinen asia.

– On hienoa, että maahan voi syntyä aito monituottaja-malli. Ei valinnanvapaudelta ole mitään merkitystä, jos on vain yksi palveluntuottaja. Se on sama asia kuin jyväskyläläinen voisi valita, missä Siwassa Keski-Suomeen alueella ostoksensa tekisi.

Wiren on voimakkaasti sitä mieltä, että koko yhteiskunnan kannalta olisi kannattavaa julkisen ja yksityisen sektorin hyvien puolien yhdistäminen.

– Kaikkien palveluntuottajien avoin hinta ja laatu on ainoa keino, jolla kustannustehokkuutta saadaan aikaan. Kun asiakas itse valitsee, se laittaa palveluntuottajat pistämään parastaan.

Wirenin mukaan julkisella puolella monituottajamallia on jo rakentunut, ja siitä on saatu hyviä kokemuksia. Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on yhtiöittänyt palveluja, kuten laboratoriopalvelut ja tekonivelleikkauksia tekevän Coxan.

Wiren ei usko Huovisen perusteluja

Entinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen on ilmaissut huolensa erityisesti ikääntyneiden kyvystä valita itse palvelujaan. Huovisen mielestä valinnanvapaus johtaa epätasa-arvoon.

Ei voi olla paha asia, jos yksityinen toimija tuottaa samat palvelut 10 miljoonaa euroa julkista halvemmalla.

Toimitusjohtaja Mikko Wiren

Wirenin mielestä kommentti on suorastaan älytön, koska hänen mielestään jokainen osaa arvioida palvelua. Se alkaa siitä, vastataanko terveysasemalla puheluun tai järjestyykö aika samalle päivälle vai kuukauden päähän. Tai kun vastaanotolle menee, pääseekö heti vai joutuuko odottamaan tunnin.

– Kumpi on parempi: pakotetaan ihmiset yhteen paikkaan vai annetaanko mahdollisuus mennä sinne, minne joustavasti pääsee. Jos potilas ei ole itse kykenevä toimimaan, silloin ratkaisun tekee omainen tai edunvalvoja.

Wirenin mielestä valinnanvapaus ennemminkin lisää tasa-arvoisuutta, koska se avaa mahdollisuudet myös vähävaraisille ja työelämän ulkopuolella oleville. Nyt yksityiseen hoitoon pääsevät vain ne, joiden työnantajat sen tarjoavat, joilla on vakuutus tai joilla on rahaa.

– Ei voi olla paha asia, jos yksityinen toimija tuottaa samat palvelut 10 miljoonaa euroa julkista halvemmalla ja tekee silti voittoa. Ja maksaa veroa.