1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pohjoisen pihakasvit kaipaavat vielä suojaa: myyrät pysyvät pois kanankakan ja kukkien avulla

Pohjoisen pihapuutarhoissa on vielä lumivaippa, joka on hyvä suoja kevään valoa kohti kurkottaville kasveille. Multasormien on vielä syytä pitää hetken näppinsä kurissa. Maanvaivana voivat myllätä myyrät, joita voi hätistellä puiden juurilta vaikka keväisillä narsissi-istutuksilla.

ilmiöt
Terttu Tuovila, puutarhuri Kuusamo
Ensio Karjalainen / Yle

Lumen vahvuus on Kuusamossa huhtikuun alussa vielä pitkästi yli puoli metriä. Pihakasveja myyntiin kasvattava puutarhuri Terttu Tuovila ei ole huolissaan, vaikka myyntikausi odottaa jo nurkan takana.

– Kasvit voi vielä tässä vaiheessa talvea suojata. Kun pälvet alkavat paistaa niin kannattaa suojata kasvien tyvet niin, että yöpakkaset eivät pääse niitä vaurioittamaan.

– Mutta lumihan on kaiken kaikkiaan hyvä suoja kasveille näillä korkeuksilla, Tuovila toteaa.

Myyrät tekevät tuhojaan

Puutteenkylän puutarhan pihamaalla viinimarjapensaat ja perennat viettävät vielä hiljaiseloa hangen alla. Vain myyrien puuhastelu saa Terttu Tuovilan huolestuneeksi.

Mutta lumihan on kaiken kaikkiaan hyvä suoja kasveille näillä korkeuksilla.

Terttu Tuovila, puutarhuri Kuusamo

– Nyt näyttäisi olevan tulossa toinen runsas myyrävuosi. Jyrsijöiltä voi suojautua esimerkiksi sirottelemalla kanan kakkaa syksyisin kasvien juuriston lähistölle. Omenapuita voi suojata hyvin istuttamalla puun lähistölle esimerkiksi narsisseja, jotka ovat myrkyllisiä. Niitä myyrät kavahtavat, Tuovila opastaa.

Uudet lajikkeet tulevat

Kasvuvyöhykkeellä 7 eli Keski- ja Etelä-Lapissa multasormet ovat alkaneet istuttaa pihoilleen yhä monipuolisemmin kasveja.

– Marjapensaisiin ihmiset hakevat uusia lajikkeita. Myös erilaiset yrtit ovat kasvattaneet voimakkaasti suosiotaan, samoin omenapuut. Ihmiset istuttavat niitä muun muassa lahjaksi, Tuovila kertoo.

Terttu Tuovila kertoo itsekin testaavansa puutarhallaan uusia lajikkeita.

– Pohjoisessa on ongelmana lyhyt kesä. Monet kasvit eivät ehdi kehittyä täällä. Syksyn pakkaset tulevat liian aikaisin.

Talvet ovat oikukkaita

Perennoista ja ruukkukasveista Terttu Tuovila on suojannut osan kasvihuoneeseen peittelemällä niitä suojavaatteiden lisäksi lumella.

– Talvet ovat muuttuneet oikukkaiksi. Tammi-helmikuussa voi täälläkin sadella vettä. Se heikentää erityisesti astiataimien talvehtimismahdollisuuksia. Parikymmentä vuotta sitten talvet olivat nykyistä paljon selvempiä, jonka vuoksi tiesimme miten kasvit talvehtivat.

– Niinhän se menee, että heikot sortuu elon tiellä ja vahvemmat pärjäävät. Ei tässä auta muu, kuin odotella lumien sulamista ja katsella sitten miten satoa on jäljellä, Tuovila naurahtaa.

Lue seuraavaksi