1. yle.fi
  2. Uutiset

Lintukoto-musikaalissa saavat äänen turvapaikaikanhakijat ja katupartiot – esitys syntyi tammikuun uutisista

Helsinkiläisen Musiikkiteatteri Kapsäkin Lintukoto-musikaalin pohjana on käytetty uutisia. Musikaalissa annetaan ääni eri näkökulmien edustajille.

kulttuuri
Helsinkiläisen Musiikkiteatteri Kapsäkin Lintukoto-musikaali.

Vielä vuoden alussa Lintukoto-musikaalin työryhmällä ei ollut hajuakaan, millainen esityksestä tulisi. Lähtökohtana oli, että musikaali tehdään tammikuun uutistarjonnan pohjalta.

– Me sovittiin säveltäjä Jukka Nykäsen kanssa, että emme valmistaudu mitenkään etukäteen. Katsomme, mikä on tilanne tammikuussa 2016, mitkä uutiset nousevat silloin isoiksi, kertoo käsikirjoituksen tehnyt kirjailija Eppu Nuotio.

Säveltäjä Jukka Nykänen matkusti tammikuussa Berliiniin Eppu Nuotion luokse ja parivaljakko ryhtyi hommiin. Kymmenen päivän ajan kaksikko teki töitä yötä päivää. Juuri tuolloin uutisia hallitsivat katupartiot, joita perustettiin ympäri Suomea.

– Päätimme, että katupartiot on meidän ydin. Siihen ympärille muotoutui sitten sopivien aiheiden kirjo, kertoo Nuotio.

Koska Euroopan mutkikasta tilannetta ei pysty paketoimaan musikaaliin, päätti Nuotio kertoa tarinan neljän ihmisen kautta.

– Musikaalissa on neljän, hyvin erilaisen ihmisen tarina. Halusin tehdä käsikirjoituksen siten, että tulisi ymmärrettäväksi, mistä ihmisten huoli syntyy. Mistä tämä kaikki paha kumpuaa? Mihin kaikki hyvä häviää meistä?

Helsinkiläisen Musiikkiteatteri Kapsäkin Lintukoto-musikaali.
Lintukoto-musikaalissa annetaan ääni eri näkökulmien edustajille.Toivo Heinimäki / Musiikkiteatteri Kapsäkki

"Tuntuu kuin olisin surrealistisessa unessa"

Musikaalin päähenkilöinä on sekä maahaanmuuttajia, että maahanmuuton vastustajia. Tekijät halusivat antaa äänen eri näkökantojen edustajille.

– Toivoisin, että erilaiset ihmiset tulisivat katsomaan tätä. Maahanmuuttoa vastustavien joukoissa on omanlaisensa hätä, ja me yritämme ymmärtää myös heitä. Ratkaisu molempien osapuolien hätään on kuitenkin se, että asioista keskusteltaisiin. Ei huudettaisi, toteaa ohjaaja Ville Sandqvist.

Helsinkiläisen Musiikkiteatteri Kapsäkin Lintukoto-musikaali.
Yhdessä päärooleista laulaa Elsa Saisio.Toivo Heinimäki / Musiikkiteatteri Kapsäkki

Berliinissä asuva Eppu Nuotio on seurannut Suomen ilmapiiriin nopeaa muutosta kauhulla.

– Välillä tuntuu, että tämä on surrealistista unta. Tulee sellainen hämmentynyt olo, että tapahtuvatko nämä asiat oikeasti? Tuntuu, että meneillään on huutoäänestys.

Nuotiot asuvat Berliinin suurimman turvapaikkakeskuksen, entisen Tempelhofin lentokentän, lähellä. Berliinissäkin on ollut paljon ongelmia, mutta ilmapiiri ei ole muuttunut vihamieliseksi.

– Saksassakin tapahtuu isoja asioita koko ajan, ja niistä keskustellaan paljon. Mutta keskustelu ei ole niin mustavalkoista kuin se vaikuttaa olevan täällä.

Lue seuraavaksi