Virkkaajat ylittivät odotukset – turvalonkeroita jo tuplasti tavoiteltu määrä

Suomalaiset ovat virkanneet kuukauden aikana ahkerasti. Satakunnan keskussairaalan keskoset ovat saaneet kainaloonsa jo 800 turvalonkeroa.

virkkaus
vastasyntynyt vauva äitinsä sylissä, vauvan selässä virkattu mustekala
Katja Halinen / Yle

Yle Pori aloitti turvalonkeroiden keräyskampanjan kuukausi sitten. Tavoitteena oli saada kasaan 400 turvalonkeroa. Sen verran Satakunnan keskussairaalassa syntyy vuosittain keskosia.

Käsityötaitoisten into auttaa pienokaisia yllätti kaikki. Virkattuja lonkeroita on kertynyt toimitukseen tähän mennessä noin 800. Suurin osa niistä on jo toimitettu sairaalaan.

– Tämä on aikamoinen ilmiö. Olen kuullut, että se on vallannut koko Suomen ja olemme saaneet lahjoituksia kauempaakin. On huikeaa, että pienellä asialla voidaan tehdä näin paljon hyvää. Tämä buumi on ihan uskomaton, toteaa osastonhoitaja Eija Koskinen.

Saara jättää nyt kanyylinsä rauhaan

Pieni Saara-vauva tuhisee tyytyväisenä äitinsä sylissä. Hän on jo saanut turvalonkeron hyppysiinsä.

– Se tuli tarpeeseen. Hän oli ehtinyt repiä itseltään yhden kanyylin irti otsastaan ennen lonkeron saamista. Nyt lonkerot ovat koko ajan käytössä, Minna Pihlman kertoo.

Lonkeroita lahjaksi myös ystäviltä

Minna Pihlman ei tiennyt turvalonkeroista ennen Saaran syntymää. Ystävien silmiin tieto niiden virkkaamisesta oli jo päätynyt.

– Saimme ensimmäisen turvalonkeron työkavereiden lahjapaketin mukana. Myös sukulaiset tekivät hänelle niitä.

Saara on siitä onnellisessa asemassa, että hänellä on jo monta turvalonkeroa.

Muutama prosentti lapsista syntyy Suomessa keskosina. Yle Pori jatkaa turvalonkeroiden keräystä.