Holokaustin vähättely toi Jean-Marie Le Penille sakot

Le Pen tuomittiin ihmisyyden vastaisten rikosten kiistämisestä 30 000 euron sakkoihin.

Ulkomaat
Jean-Marie Le Pen.
Jean-Marie Le Pen.Yoan Valat / EPA

Ranskan äärioikeistolaisen puolueen Kansallisen rintaman perustaja on tuomittu 30 000 euron sakkoihin lausunnoistaan holokaustista. Le Pen on useasti kutsunut natsien kaasukammioita "pieniksi yksityiskohdiksi" toisessa maailmansodassa.

87-vuotias Kansallisen rintaman entinen puheenjohtaja todettiin Pariisilaisoikeudessa syylliseksi ihmisyyden vastaisten rikosten kiistämisestä. Sakkojen lisäksi Le Pen tuomittiin maksamaan 10 001 euron vahinkokorvaukset niille hyväntekeväisyysjärjestöille, jotka nostivat kommenteista oikeusjutun.

Oikeus hylkäsi Le Penin vetoomuksen parlamentaarikon koskemattomuuteen. Ranskalla on tiukat lait holokaustin kiistämisestä ja Jean-Marie Le Pen on ennenkin tuomittu rasismista ja antisemitismistä.

Toistuvia kommentteja kaasukammioista

Le Pen on useaan otteeseen vähätellyt natsien kaasukammioita – hän kommentoi niitä julkisuudessa ensi kertaa vuonna 1987.

Le Pen on kutsunut kaasukammioita yksityiskohdiksi myös Euroopan parlamentissa vuosina 2008 ja 2009. Viime vuoden huhtikuussa Le Pen otti asian uudestaan puheeksi uutiskanava BFMTV:n haastattelussa.

– Kaasukammiot olivat sodan yksityiskohta, ellemme hyväksy, että sota oli kaasukammioiden yksityiskohta, Le Pen sanoi BFMTV:lle.

Kansallinen rintama erotti Le Penin puolueesta viime vuonna. Sitä johtaa hänen tyttärensä, Marine Le Pen. Tytär on pyrkinyt puhdistamaan Kansallisen rintaman julkista kuvaa juutalaisvastaisuudesta ja rasismista.

Lähteet: AFP