1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylioppilaskirjoitukset sähköistyvät ensi syksystä eteenpäin – kenraaliharjoituksissa jännitettiin, toimivatko laitteet

Espoon Kuninkaantien lukiossa noin 80 opiskelijaa osallistui ensi syksyn kirjoitusten kenraaliharjoituksiin. Maantiede, filosofia ja saksa siirtyvät digiaikaan ensimmäisinä. Kokonaan ylioppilaskirjoitukset tehdään sähköisessä muodossa keväällä 2019.

Kotimaan uutiset
Sähköiset ylioppilaskirjoitukset
Espoon Kuninkaantien lukiossa pidettiin sähköisten ylioppilaskirjoitusten kenraaliharjoitukset keskiviikkona.Markus Heikkilä / Yle

Espoon Kuninkaantien lukion aamun tunnelmaa sähköisti keskiviikkona syksyn kirjoitusten kenraaliharjoitukset. Sähköisti kirjaimellisesti, koska kyseessä oli sähköisten ylioppilaskirjoitusten valtakunnalliset harjoitukset.

Ensi syksynä maantieteen, filosofian ja saksan kirjoitukset hoidetaan ensimmäistä kertaa virallisesti keskiviikkona harjoitellulla tavalla. Vuoden päästä keväällä sähköistyvät ranska, yhteiskuntaoppi sekä psykologia.

Tämän jälkeen eri aineet siirtyvat porrastetusti sähköisiksi. Viimeisenä aineena perinteisestä tavasta luopuu matematiikka.

Kokonaan sähköiseksi ylioppilaskirjoitukset muuttuvat keväällä 2019.

Kuninkaantien lukiossa kenraaliharjoituksiin osallistui noin 80 opiskelijaa. Liikuntasalia oli valmisteltu pidemmän aikaa ja saliin oli merkitty lippusiimoilla alueet, joissa ei saanut kävellä. Tällä pyrittiin minimoimaan tekniset ongelmat; ettei kukaan kompuroi johtoihin.

Rehtori Merja Rytsyn mukaan torstaina pidetään vielä katastrofiharjoitukset, jotta voidaan varautua mahdollisiin teknisiin ongelmiin.

Kynän vaihtuminen tietokoneen näppäimistöksi tuo mukanaan myös muita haasteita.

– Alkuvaiheessa on huomattu, että esimerkiksi reaalivastauksissa opiskelijan on ollut ehkä hiukan vaikeampi hahmottaa sitä kokonaisuutta. Mutta, valmiudet karttuvat, koska näitä tehdään nyt kurssikokeina ja myös kurssien aikana erilaisina harjoitustehtävinä ja kokeina koko ajan enenevissä määrin, Rytsy vakuutti.

Oppilaat tyytyväisiä sähköistymiseen

Oppilaiden keskuudessa ylioppilaskirjoitusten uusi tapa otettiin innolla vastaan.

Noora Salminen oli osallistumassa maantieteen kokeeseen.

– On kiva, kun saa vähän harjoitusta. Ainakin reaaliaineissa sähköinen ylioppilaskoe on järkevä vaihtoehto, Salminen sanoi.

Saksan kokeeseen osallistunut Taru Ojaranta vahvisti rehtorin tarinan siitä, että kurssikokeita on jo ehditty tehdä sähköisesti.

– Vähän jännittää, että miten kaikki toimii, mutta myös ihan kivaa. Sähköinen on paljon nopeampi ja kätevämpi vaihtoehto reaaliaineissa.

Saksan kokeeseen osallistunut Joona Mutanen kertoi myöhemmin iltapäivällä, että koetilaisuus onnistui kaikin puolin hyvin.

– Ei ollut mitään ongelmia. Piti vain käynnistää kone uudelleen kuuntelukokeen ja kirjallisen kokeen välissä. Opettajia oli vieressä auttamassa, jos oli tarvetta saada apua. En nähnyt mitään häiriötekijöitä.

Mutanen suhtautuu kirjoitusten sähköistymiseen optimistisesti.

– Jos tämä oli esimerkkinä, niin kyllä ne varmastikin tulevat onnistumaan.

Lue seuraavaksi