1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nokian Ihamuotila: Ei ole niin, että Suomen irtisanomismäärä olisi suurin

Nokia on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut noin 1 300 työpaikan vähentämisestä Suomessa. Neuvotteluja on aloitettu kaikkiaan noin 30 maassa, sanoo Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila.

Kotimaan uutiset
Uutisvideot: Nokian Ihamuotila: Ei ole niin, että Suomen irtisanomismäärä olisi suurin
Uutisvideot: Nokian Ihamuotila: Ei ole niin, että Suomen irtisanomismäärä olisi suurin

Suomella on tärkeä rooli verkkolaitteita valmistavalle Nokialle jatkossakin, korostaa Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila.

Ihamuotila sanoo Ylen haastattelussa, että Nokia aikoo keskittää Suomeen pääkonttoritoimintojaan ja Espoolla, Tampereella ja Oululla on merkittävä rooli tutkimus- ja tuotekehitystyössä myös tulevaisuudessa.

Saksassa annoimme vastaavanlaisen uutisen, ja siinä puhuttiin mahdollisesti 1 400 ihmisen vaikutuksesta. Ehkä tämä antaa jotain kuvaa.

Timo Ihamuotila

Nokia ilmoitti keskiviikkona aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut arviolta 1 300 työpaikan vähentämisestä Suomessa.

Ihamuotila perustelee vähennyksiä sillä, että kyseessä on kaksi isoa yhtiötä, jotka ovat yhdistyneet ja joilla on päällekkäisiä toimintoja. Hän viittaa Nokian Alcatel-Lucent-kauppaan.

– Meillä on päällekkäisyyksiä erityisesti verkkoliiketoiminnoissa mutta jonkin verran myös pääkonttoritoiminnoissa. Tästä tässä on kyse.

– Olemme tänään sanoneet, että olemme aloittaneet keskustelut noin 30 maassa henkilöstön edustajien kanssa. Tässä mittakaavassa ei ole niin, että Suomen suunniteltu irtisanomismäärä olisi suurin.

Ihamuotilan mukaan Nokia ei ole antanut maailmanlaajuista lukua työpaikkojen suunnitellusta vähentämisestä, vaan asiassa edetään maakohtaisesti.

– Esimerkiksi Saksassa annoimme vastaavanlaisen uutisen ja siinä puhuttiin mahdollisesti 1 400 ihmisen vaikutuksesta, eli ehkä tämä antaa jotain kuvaa.

"Liiketoimintoihin kohdistuvia lukuja ei ole"

Suomessa henkilöstövähennyksistä karkeasti noin puolet kohdistuisi Espooseen ja yksi neljäsosa sekä Tampereelle että Ouluun, Ihamuotila kertoo. Nokia on arvioinut, että vähennykset toteutuisivat vuoteen 2018 mennessä.

Näin isoa säästötavoitetta ei voi saada, jos ei ole myös henkilöstövaikutuksia.

Timo Ihamuotila

– Liiketoimintoihin kohdistuvia varsinaisia lukuja ei ole vielä, mutta on ymmärrettävää, että koska mobiiliverkkoliiketoiminta on suurin Suomessa oleva toiminto, suurin osa tulee varmaankin kohdistumaan siihen ja jonkin verran myös esimerkiksi pääkonttoritoimintoihin.

Nokia on ilmoittanut 900 miljoonan euron säästötavoitteesta Alcatel-Lucent-kaupan yhteydessä, Ihamuotila toteaa.

– Nyt on tärkeää huomata, etteivät kaikki vaikutukset tule henkilöstöstä, vaan totta kai pyrimme löytämään säästöjä muualta, niin paljon kuin mahdollista, vaikkapa ostotoiminnoista, kiinteistöistä ja muista sentyyppisistä asioista.

– Mutta näin isoa säästötavoitetta ei yksinkertaisesti voi saada, jos ei ole myös henkilöstövaikutuksia, hän sanoo.