Miksi Panama-papereiden satoja suomalaisnimiä ei ole julkaistu? MOT:n tuottaja vastaa

Ylen MOT:n tuottajan mukaan pian saadaan tietoa muun muassa suomalaisista yrittäjistä ja lakimiehistä.

Kotimaa
Uutisvideot: Miksi Panama-papereiden satoja suomalaisnimiä ei ole julkaistu? MOT:n tuottaja vastaa
Uutisvideot: Miksi Panama-papereiden satoja suomalaisnimiä ei ole julkaistu? MOT:n tuottaja vastaa

Ylen MOT-ohjelman tuottaja Renny Jokelin kertoo Panamasta tulleen tietovuodon suomalaisia koskevien tietojen julkaisusta.

MOT on kertonut, että Panaman papereissa on satoja suomalaisnimiä, miksi Yle ei ole julkaissut niitä kaikkia?

– MOT ei panttaa nimilistoja, eikä sellaisia ole ole olemassakaan. Olemme tähän saakka löytäneet noin 300 suomalaista tai Suomeen selvästi yhteydessä olevaa henkilöä tai yritystä, joita tutkimme kaiken aikaa. Nimiä julkaistaan sitä mukaa kuin jotain olennaista löytyy. Julkaisukynnystä ei ylitä se, että joku Matti Meikäläinen on perustanut veroparatisiin yhtiön, jonne hän on sijoittanut vähän rahaa. Sehän on täysin laillista toimintaa, jos hän ilmoittaa tulonsa Suomen verottajalle, Jokelin sanoo.

Onko sieltä tulossa jotakin merkittävää?

– Tähänkin mennessä on tullut kiinnostavia asioita, joista suurin juttu on ollut Nordea. Juttuja ja nimiä on tulossa myös suomalaisista yrityksistä, pienyrittäjistä ja asianajajista. Kaikki maailmalla muhiva tieto, kuten Islannin pääministerin ero tai vaikkapa Nordean asiakkaiden liikehdintä on paljon kiinnostavampaa kuin suomalaisten tavisten kuviot.

Miten vaativaa tietoa on kaivaa esille yksittäisestä ihmisestä?

– Erittäin vaativaa ja hankalaa. Asiakirjoja on noin 11,5 miljoonaa. Ne ovat sadoissa tai tuhansissa erilaisissa tiedostoissa ja kansioissa joissa ei välttämättä ole mitään logiikkaa. On kuin kotipihaan olisi kaadettu rekkalastillinen papereita, joista sitten haettaisiin erilaisilla haravoilla yhteensopivia asiakirjoja.

– Jokaikisen henkilön kohdalla on tehtävä vankka taustatyö, eli selvitettävä kuka on tehnyt mitä ja miksi. Olennaista on myös antaa jokaiselle mahdollisuus kommentoida omia asioitaan etukäteen. Jokaisen kohdalla tehdään tarkka journalistinen harkinta, eli katsotaan onko henkilö yhteiskunnallisesti merkittävä.

– Korostan, että emme pimitä mitään, emmekä suojele ketään. MOT-ohjelmaa ei myöskään kukaan painosta sensuuriin – ei talon sisällä eikä ulkopuolella.