Uraani halkeaa Hanhikivessä 2020-luvulla – Ydinvoimalasta kärkytään suuria urakoita

Nikkelikaivosyhtiö Terrafame ja ydinvoimalaa rakentava Fennovoima lupaavat työpaikkoja Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Molemmilla alueilla olisi paitsi kokemusta suurista hankkeista, myös kipeä tarve työvuosien lisäämiselle.

Terrafame
Wanha kerho Kajaanissa.
Nadja Mikkonen / Yle

Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle odotetaan selvästi lisää töitä Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta Pyhäjoelta ja Terrafamen kaivokselta Sotkamosta. Ydinvoimalan rakennusvaihe kestää kymmenen vuotta, jonka jälkeen laitos on käytössä vuosikymmeniä, kertoo Fennovoima Oy:n kehityspäällikkö Juha Miikkulainen. Uraani halkeaa Hanhikivessä siis 2020-luvulla.

Mitä työtä Fennovoimasta voitaisiin sitten puristaa Kainuuseen?

– Tällä seutukunnalla on osaamista ja kokemusta suurista hankkeista ja erityisesti maa- ja vesirakentamisesta. Viranomaisten ja yritysten, jotka ovat jo tottuneet olemaan mukana isoissa hankkeissa, on huomattavasti helpompi tulla mukaan toiseen kansainväliseen hankkeeseen jo olemassaolevilla kokemuksilla, sanoo Miikkulainen.

– Infrastruktuurin rakentaminen sekä maa- ja vesirakentaminen, jotka ovat käynnissä tulevat 2–3 vuotta, tarjoavat varmasti mahdollisuuksia.

Kokemuksella ydinvoimalahommiin

Myös Pohjois-Pohjanmaa ja Meri-Lappi ovat Miikkulaisen mukaan alueita, joilla on teollista perimää ja josta on helppo ponnistaa voimalan käyttö- ja kunnossapitovaiheeseen.

Akuuttia tarvetta on nimenomaan maa- ja vesirakentajille. Lisäksi Fennovoimalla on luvassa talonrakentamista ja toimistorakentamista. Tarvetta on myös kone- ja laiteasentajille sekä sähkö- ja automaatioasentajille.

Toimijoita koko urakkaketjuun kaivataan kymmeniä ja taas kymmeniä.

Fennovoiman Juha Miikkulainen
Fennovoiman kehityspäällikkö Juha Miikkulainen näyttää ydinvoimala-alueen ilmakuvaa. Nadja Mikkonen / Yle

– Kuhina on päällä, sanoo Miikkulainen.

Pelkästään suomalaisilla tekijöillä ei näin massiivisia hankkeita saada Miikkulaisen mukaan aikaan, sillä laitos vaatii myös paljon erikoisosaamista. Lisäksi venäläisen laitostoimittajan organisaatiosta tulee yleensä tekijöitä, jolloin hanke on kansainvälinen. Alihankintaketjussa tulee kuitenkin olemaan satoja ellei tuhansia yrityksiä.

Rakentajien määrä nostaa ydinvoimalaitoksen työntekijöiden määrän tuhansiin vuodesta 2018 lähtien. Laitoksen töiden huippuaika ajoittuu 2020-luvun alkuun. Silloin työmaalla on samanaikaisesti jopa 4 000 henkilöä, Miikkulainen kertoo.

– Tämä tarjoaa 500 suoraa, pysyvää työpaikkaa. Käytäntö on osoittanut, että lisäksi toiset 500 tulee epäsuorissa, laitoksen toimintoihin ja vuosihuoltoihin liittyvissä toiminnoissa.

Sähköautomaatio-osaajat, nyt yhteys Terrafameen

Terrafame Oy:n toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen on tuore sotkamolainen, sillä viralliset kirjat kuntaan on siirretty vasta parisen viikkoa sitten. Terrafamen tämänhetkinen jännitysnäytelmä liittyy jätevesien purkuputkeen (siirryt toiseen palveluun), jonka käyttölupa riippuu Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä huhtikuun aikana.

– Tietysti kaivoksen toiminta jatkuu normaalisti, mutta ongelmallisen vesitilanteen kuntoon saattamiseksi olisi tärkeää saada päätös pikaisesti, kertoo Lukkaroinen.

Kaivoksen bioliuotusmenetelmä on toiminut talven aikana odotettua paremmin, Lukkaroinen toteaa.

– Niin liukenemismäärät kuin lämpötilat, jotka kertovat, että mikrobitoiminta etenee suunnitellusti, ovat olleet paljon parempia kuin on pitkän aikavälin suunnitelmissa ennakoitu. Toiminta on ollut äärettömän positiivista.

Joni Lukkaroinen, Terrafamen toimitusjohtaja
Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan kaivoksen bioliuotus on viime talvena onnistunut odotettua paremmin.Nadja Mikkonen / Yle

Pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei liuotustuloksista voida johtaa, mutta nikkelin saanti on etenemässä 75 % luokkaan tavoitetun 70 % saannin sijaan.

Terrafamella on luvassa muutamia suuria investointeja, kuten keskusvedenpuhdistamo vesien käsittelyn tehostamiseksi. Sen työllisyysvaikutus on yli 20 miestyövuotta.

Maarakennushankkeet ovat myös mittavia, sillä työt esimerkiksi bioliuotuskasoille käsittävät 60 miestyövuotta ja 46 000 konetyötuntia. Urakoitsijoiden palveluksessa olisi 105 henkeä, ja heistä enemmistö kainuulaisia.

Erityisesti Terrafame kaipaisi toimijoita geosynteettien eli vahvistemateriaalien asennukseen ja materiaalitoimitukseen, sillä toimiala on harvinainen Suomessa. Sillä alalla olisi luvassa yli kymmenisen miestyövuotta ja 37 kainuulaista toimijaa. Lisäksi paikalliset sähköautomaatio-osaajat voivat ilmoittautua Terrafamelle milteipä saman tien, sanoo Lukkaroinen.